Wszystkie moje pliki muzyczne zniknęły z zewnętrznego dysku twardego, czy komuś jeszcze się to przydarzyło?

Mój zewnętrzny dysk twardy nagle pokazuje mój folder z muzyką jako pusty, a lata plików MP3 i list odtwarzania wydają się zniknąć. Dysk nadal się włącza, ale nie mam pewności, czy pliki zostały usunięte, ukryte czy uszkodzone. Czy ktoś miał do czynienia z brakującymi plikami muzycznymi na zewnętrznym dysku twardym i znalazł sposób na ich odzyskanie?

Miałem prawie identyczny bałagan z dyskiem zewnętrznym. Podłączyłem go, otworzyłem i nagle zniknęła masa folderów. Moja pierwsza myśl była taka: świetnie, sam skasowałem własne pliki. Okazało się, że dysk miał uszkodzony system plików, a większość danych nadal tam była. Więc jeszcze nie traktowałbym znikniętych folderów jak wyroku.

Najpierw przestań grzebać przy dysku.

Nie formatuj go. Nie przenoś na niego nowych plików. Nie uruchamiaj od razu narzędzi naprawczych. Jeśli dane nadal są na dysku, każdy dodatkowy zapis zwiększa ryzyko, że odzyskanie będzie trudniejsze.

Kilka szybkich kontroli pomogło mi zawęzić problem, zanim ruszyłem z oprogramowaniem do odzyskiwania:

1. Włącz Ukryte elementy w Eksploratorze plików.
  2. Sprawdź zajęte miejsce na dysku. Jeśli folderów nie ma, ale nadal pokazuje na przykład 800 GB zajętego miejsca, uznałem to za całkiem dobry znak.
  3. Zmień port USB albo kabel, jeśli dysk zachowuje się dziwnie.
  4. Jeśli się rozłącza, działa bardzo wolno albo wyświetla błędy systemu plików, przestań w kółko otwierać foldery. Na początku sam tak robiłem i to był zły ruch. Więcej odczytów to większe obciążenie.

Jeśli nie masz kopii zapasowej, od razu przeszedłbym do odzyskiwania danych, zanim spróbujesz naprawiać system plików. W moim przypadku to była najbezpieczniejsza droga.

Narzędziem, którego użyłem, był Disk Drill. Konfiguracja była dość prosta:

1. Zainstaluj go na dysku wewnętrznym, nie na uszkodzonym zewnętrznym.
  2. Podłącz dysk zewnętrzny i otwórz program.
  3. Wybierz dysk i kliknij Szukaj utraconych danych.
  4. Jeśli dysk wygląda na niestabilny, najpierw utwórz obraz dysku i skanuj obraz zamiast samego dysku. Szkoda, że więcej osób tego nie robi. Powtarzane skany słabego dysku mocno go obciążają.
  5. Poczekaj, aż skanowanie się zakończy. Podejrzyj kilka plików. Odzyskaj je na inny dysk, nigdy z powrotem na ten sam.

O naprawie albo ponownym formatowaniu myślałbym dopiero wtedy, gdy ważne pliki będą już skopiowane w bezpieczne miejsce.

Są też sytuacje, w których przerwałbym samodzielne działania i oddał dysk do firmy zajmującej się odzyskiwaniem danych. Dla mnie to są sygnały alarmowe:

1. Klikanie, zgrzytanie albo piszczenie.
  2. Rozłączanie się co kilka sekund.
  3. Brak wykrywania na jakimkolwiek komputerze.
  4. Ciągłe zawieszanie się skanów, bo dysk cały czas znika z systemu.
  5. Pliki są zbyt ważne, żeby ryzykować metodę prób i błędów.

Takie objawy bardziej wskazują na awarię sprzętową niż uszkodzenie systemu plików. Oprogramowanie nie naprawi umierającego mechanizmu.

Jeśli uda ci się odzyskać swoje rzeczy, wycofałbym ten dysk z użycia. Wiem, że niektórzy nadal ich używają po jednym takim strachu. Ja nie. Kiedy dysk zaczyna gubić pliki, staje się nieczytelny albo sam z siebie uszkadza dane bez wyraźnego powodu, tracę do niego zaufanie. Możesz sprawdzić jego stan przez diagnostykę SMART, ale nawet jeśli raport wygląda dobrze, używałbym go co najwyżej do mało ważnych danych, o ile w ogóle.

Tak właśnie zrobiłem. Mój po odzyskaniu nadal się montował, ale i tak go wymieniłem. Teraz trzymam drugą kopię zapasową na innym dysku, bo tej lekcji nauczyłem się w najbardziej irytujący sposób. Nowy sprzęt kosztował mniej niż powtórka tej paniki.

Tak, to zdarza się częściej, niż ludziom się wydaje. Pusty folder nie zawsze oznacza usunięte pliki.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej ważnej kwestii: przestań używać tego dysku. Trochę różnię się jednak w kwestii narzędzi naprawczych. Nawet nie kusiłbym losu z CHKDSK na wczesnym etapie, jeśli ta muzyka jest ważna. CHKDSK lubi „naprawiać” różne rzeczy, a czasem przy okazji uszkadza strukturę folderów. Dobre dla dysku, złe dla twojej kolekcji.

Najpierw sprawdź kilka rzeczy:

1. Otwórz Zarządzanie dyskami i zobacz, czy partycja nadal pokazuje właściwy rozmiar.
  2. Porównaj zajęte miejsce z wolnym miejscem. Jeśli miejsce nadal jest zajęte, twoje pliki MP3 często wciąż tam są.
  3. Podłącz dysk do innego komputera. Widziałem przypadki, gdy błędy profilu Windows sprawiały, że foldery wyglądały na puste.
  4. Jeśli twoje playlisty były w iTunes lub MusicBee, sprawdź, czy uszkodzeniu uległa tylko baza biblioteki, podczas gdy pliki audio pozostały na miejscu.

Jeśli folder jest pusty i nie masz kopii zapasowej, najpierw postawiłbym na odzyskiwanie danych. Disk Drill to jedna z lepszych opcji do odzyskiwania muzyki z zewnętrznego dysku twardego, ponieważ często znajduje zarówno usunięte pliki, jak i utracone partycje. Odzyskuj na inny dysk. Nie na ten sam. Ludzie tak robią, a potem dziwią się, że wyniki są coraz gorsze. Trochę brutalne, ale prawdziwe.

Jeśli chcesz prosty poradnik, to pomoże w odzyskiwaniu plików po sformatowaniu dysku albo gdy zaczął dziwnie działać:
obejrzyj ten poradnik odzyskiwania plików z sformatowanego dysku twardego

Jeszcze jedno. Jeśli na tym dysku są lata zbierania muzyki i nie masz kopii zapasowej, wycofaj go z użycia po odzyskaniu danych. Dyski lubią dać jedno ostrzeżenie, a potem całkiem paść. Też nauczyłem się tego w ten trudniejszy sposób.

Tak, przydarzyło mi się to ze starym dyskiem WD. Folder wyglądał na całkowicie pusty, ale miejsce na dysku nadal było zajęte, co wskazywało, że pliki prawdopodobnie nadal gdzieś tam są, tylko Windows nie wyświetlał ich poprawnie.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @yozora, ale zanim przejdziesz do naprawy albo głębokiego skanowania, dodałbym jeszcze sprawdzenie, czy uprawnienia folderu się nie popsuły. Kliknij prawym przyciskiem folder z muzyką, wybierz Właściwości, Zabezpieczenia i upewnij się, że twoje konto nadal ma dostęp. Widziałem już sytuacje, gdy dyski wracały z innego komputera i nagle zachowywały się tak, jakby zmienił się właściciel, więc folder wyglądał na pusty, mimo że dane nadal tam były. Sprawdź też dysk w innym menedżerze plików, nie tylko w Eksploratorze plików. Czasami Eksplorator kłamie. Naprawdę.

Jeszcze inna możliwość: jeśli zniknęły też twoje playlisty, to pliki audio i pliki playlist mogą stanowić dwa oddzielne problemy. M3U, XML iTunes, baza danych MusicBee — to wszystko może zepsuć się niezależnie od plików MP3. Więc nie zakładaj, że wszystko zniknęło w ten sam sposób.

Jeśli dysk jest wystarczająco stabilny, by dało się go odczytać, najpierw skopiowałbym wszystkie widoczne pliki, a potem użył Disk Drill do odzyskiwania danych z zewnętrznego dysku twardego i odzyskiwał na inny dysk. Jeśli nazwy plików mają znaczenie, spróbuj odzyskać dane raczej wcześniej niż później, bo gdy metadane systemu plików będą bardziej uszkodzone, możesz skończyć po prostu z ogromną stertą nienazwanych plików audio. Ta część jest strasznie beznadziejna.

Warto też przeczytać: dyskusje na Reddicie o najlepszym oprogramowaniu do odzyskiwania danych z dysków twardych

Jeśli uda ci się odzyskać kolekcję, nie ufaj już więcej temu dyskowi. Puste foldery często są sygnałem ostrzegawczym, a nie główną awarią.

Tak. Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co omówili już @yozora, @sonhadordobosque i @mikeappsreviewer: sprawdź, czy zawartość folderu nie jest odfiltrowywana przez indeksowanie Windows albo uszkodzony widok biblioteki, zwłaszcza jeśli uzyskujesz dostęp do tej muzyki przez zapisany skrót, Szybki dostęp albo mapowanie folderu w aplikacji multimedialnej. Widziałem puste foldery, które tak naprawdę tylko wskazywały na niedostępną lokalizację.

Trochę nie zgadzam się z jedną częścią, którą ludzie często powtarzają: wypróbowanie innego komputera jest przydatne, ale unikałbym zbyt wielu cykli podłączania i odłączania, jeśli dysk działa niestabilnie. Jeśli problemem jest uszkodzona obudowa albo słaby mostek USB, każde ponowne podłączenie może pogorszyć sytuację. Czasami wyjęcie dysku z obudowy i podłączenie go w inny sposób pomaga, ale tylko jeśli wiesz, co robisz.

Jeśli chodzi o odzyskiwanie, Disk Drill to rozsądny wybór.

Zalety:

• łatwy w użyciu
  • dobrze radzi sobie ze znajdowaniem usuniętych plików audio i utraconych struktur folderów
  • podgląd pomaga potwierdzić pliki przed odzyskaniem

Wady:

• głębokie skanowanie może trwać bardzo długo
  • wyniki w dużym stopniu zależą od stanu dysku
  • limity darmowego odzyskiwania mogą być irytujące, zależnie od platformy

Jeśli ta muzyka jest naprawdę wartościowa, najpierw sklonowałbym dysk, a potem przeskanował klon. To jest ten etap, który wiele osób pomija. Oprogramowanie do odzyskiwania jest bezpieczniejsze na kopii niż na budzącym wątpliwości oryginale. Jeśli Disk Drill nie pokazuje poprawnie nazw plików ani folderów, zwykle oznacza to uszkodzenie metadanych, i wtedy bardziej ścigasz się ze stanem dysku niż z samym oprogramowaniem.

Duża wskazówka: jeśli tagi MP3 przetrwały, ale nazwy plików nie, nadal możesz później wiele odbudować za pomocą narzędzi do bibliotek muzycznych. Irytujące, ale nie beznadziejne.