Windows 11 bilgisayarımda önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve hâlâ onlara ihtiyacım olduğunu fark etmeden önce Geri Dönüşüm Kutusu’nu zaten boşalttım. Durumu daha da kötüleştirmeden Windows 11’de silinen dosyaları kurtarmanın en iyi yolunu arıyorum; özellikle gerçekten işe yarayan güvenli bir kurtarma aracı veya yerleşik bir yöntem varsa.
Yanlış dosyayı kaybetmek çok çabuk kötü hissettirir. Bunu bir keresinde bir proje klasörüyle ben de yaptım, otomatik pilotta sil tuşuna bastım, sonra birkaç saniye ekrana boş boş baktım. Yine de dosya genelde hemen yok olmaz. En önemlisi, sonraki birkaç dakikada ne yaptığınızdır.
İlk adım sıkıcı ama önemli. Mümkünse sürücüyü kullanmayı bırakın. Bir şeyler indirmeye devam etmeyin. Kurtarma uygulamalarını aynı diske kurmayın. Düşünürken dosyaları sağa sola taşımayın. Silinen bir dosya, başka bir şey üzerine yazana kadar çoğu zaman yerinde kalır. SSD’lerde TRIM bunu daha da kötüleştirir ve kurtarma şansı daha hızlı düşer.
Benim önce sırayla kontrol ettiğim şeyler şunlar:
- Geri Dönüşüm Kutusu. Evet, zaten baktığınızı düşünüyor olsanız bile.
- Klasör senkronize edildiyse OneDrive Geri Dönüşüm Kutusu.
- Dosya Geçmişi, Önceki Sürümler veya kurup sonra unuttuğunuz herhangi bir yedekleme aracı.
- Başka bir bilgisayar, USB sürücü, NAS kutusu, eski e-posta eki, her neyse. İnsanlar dosyaları kopyalar ve unutur.
- Windows Arama. Daha önce dosyaları yeniden adlandırdığımı veya rastgele bir klasöre sürüklediğimi fark ederek dosya kurtardığım oldu.
Bunların hiçbiri sonuç vermezse, hemen kurtarma yazılımına geçerdim.
Ben Disk Drill ile başlardım. Bunu birkaç yanlışlıkla silme vakasında kullandım ve eski araçların çoğuna göre kullanması daha kolay. Benim için en büyük artısı, taramadan sonra daha az karmaşa olmasıydı. Dosya sistemi bilgileri hâlâ duruyorsa, genelde özgün adları ve klasör düzenini korur; bu da çok zaman kazandırır.
Temel akış basit:
- Mümkünse Disk Drill’i farklı bir sürücüye kurun.
- Dosyanın eskiden bulunduğu sürücüyü seçin.
- Taramayı başlatın ve bitmesine izin verin.
- Sonuçlarda arama yapın veya filtre uygulayın.
- Doğru dosya olduğundan emin olmak için önizleyin.
- Aynı sürücüye değil, başka bir sürücüye geri yükleyin.
Önizleme kısmı insanların düşündüğünden daha önemli. Araçların bir dosyayı kurtarılabilir olarak listelediğini, sonra dosyanın yarım bozuk açıldığını ya da hiç açılmadığını gördüm. Önceden kontrol edebilmek zaman kazandırır. Bir başka artı da, Windows sürümünün sınırsız tarama ve önizleme sunması ve 100 MB’a kadar ücretsiz kurtarma vermesi.
Ücretsiz bir yol istiyorsanız, PhotoRec genelde tercih edilir. İşe yarar. Yıllar önce bütçem yokken ve fazlasıyla sabrım varken kullanmıştım. Sorun şu ki düzen tarafı zayıf. Dosya imzalarına dayanır, bu yüzden dosya adları ve klasörler sık sık kaybolur. Daha büyük bir kurtarma işinden sonra, f123456.jpg veya recup_dir.1 gibi adlandırılmış yığınla şeyin içinde eşelenmek zorunda kalırsınız. Hiç eğlenceli değil ve daha önce böyle araçlar kullanmadıysanız arayüzü de biraz kaba hissettirir.
Yani benim görüşüm oldukça net:
Daha kolay bir tarama, önizlemeler ve daha düzenli sonuçlar istiyorsanız önce Disk Drill.
Hiç ücret ödemek istemiyorsanız ve sonradan karışıklığı ayıklamayı dert etmiyorsanız PhotoRec.
Rastgele kurulumları atlayın ve önce Microsoft’un kendi aracı olan Windows File Recovery’yi deneyin. Microsoft Store’da ücretsizdir, dosya türünü ve sürücüyü biliyorsanız en iyi sonucu verir ve gerekenden fazla gereksiz şey eklemez. Tek sorun, yalnızca komut satırıyla çalışmasıdır; bu yüzden tıkla ve kullan istiyorsanız biraz can sıkıcı gelebilir.
Örnek:
winfr C: D: /regular /n \Users\YourName\Documents*.docx
Farklı bir sürücüye geri yükleyin. C: değil.
Bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz aynı fikirde değilim. Dosya sistemi ciddi şekilde zarar görmediyse, Windows 11’de PhotoRec benim ilk ücretsiz tercihim değil. Normal yanlışlıkla silmelerde Windows File Recovery daha temizdir.
Bu da başarısız olursa, evet, Disk Drill iyi bir ikinci adımdır, özellikle de önizleme ve daha kolay filtreleme istiyorsanız. Windows için en iyi veri kurtarma yazılımını arayan çoğu kişi için bu daha kolay yoldur.
Ayrıca hızlı bir görsel anlatım istiyorsanız buna da göz atın:
Windows’ta silinen dosyaların nasıl kurtarılacağını görün
İnsanların kaçırdığı bir şey daha var. SSD’nizde TRIM etkindi ve silme işlemi normal PC kullanımından sonra saatler önce olduysa, kurtarma olasılığı hızla düşer. Bu yüzden sürücüye en kısa sürede yazmayı durdurun. Dürüst olmak gerekirse, bu kısım araçtan daha önemlidir.
Eklemek istediğim büyük şey, @mikeappsreviewer ve @hoshikuzu’nin söylediklerine ek olarak şu: dosyaların, onları oluşturan uygulama tarafından hiç indekslenip indekslenmediğini veya önbelleğe alınıp alınmadığını kontrol edin.
Birçok kişi doğrudan kurtarma araçlarına atlıyor, ama Office, Adobe uygulamaları, Notepad++, Photoshop, hatta bazı tarayıcı tabanlı düzenleyiciler geçici kopyalar, otomatik kayıtlar veya son dosya izleri bırakabiliyor. Örneğin:
- Word/Excel’de sık sık AutoRecover dosyaları olur
- Photoshop’ta geçici/proje kurtarma verileri olabilir
- PDF düzenleyiciler bazen AppData içinde geçici sürümler tutar
- IDE’ler/düzenleyiciler yerel geçmişe sahip olabilir
- Bulut uygulamaları, yerel dosya silinmiş olsa bile sürüm geçmişini tutabilir
Şuralara bakın:
C:\Users\YourName\AppData\RoamingC:\Users\YourName\AppData\Local\Temp- uygulamanın kendi “Son Kullanılanlar” veya “Kaydedilmemişleri Kurtar” menüsü
- herhangi bir noktada senkronize edildiyse OneDrive sürüm geçmişi
İşte burada ikisinden de biraz ayrılıyorum. Kurtarma yazılımı harika, evet, ama dosya silinmeden önce aktif olarak düzenleniyorsa, uygulamanın geçici verileri bazen dosya sistemi silme geri alma araçlarından daha yeni bir sürümü kurtarabilir.
Bir kurtarma uygulamasına gerçekten ihtiyacınız varsa, Disk Drill muhtemelen Windows 11’de içinden geçmesi en kolay olanıdır, özellikle de saatler harcamadan silinmiş belgeleri/fotoğrafları kurtarmaya çalışıyorsanız. Uygulamaya özel geçici klasörleri ve otomatik kayıtları kontrol ettikten sonra onu kullanırdım. Körlemesine tarama yapıp en iyisini ummaktan daha az zahmetlidir.
Ayrıca, küçük bir SEO dostu başlık fikri:
Windows 11 silinen dosya kurtarma için en iyi ipuçları ve çözümler
Bir tane daha sıkıcı ama gerçek not: silinen dosyalar sistem SSD’sindeyse ve bilgisayar silmeden beri bir süredir açıksa, olasılıklar oldukça hızlı şekilde kötüleşebilir. O yüzden evet, fazla kurcalamayın yoksa durumu daha da kötüleştirebilirsiniz.