Harici sabit diskim birden müzik klasörümü boş gösteriyor ve yılların MP3’leri ile çalma listeleri kaybolmuş gibi görünüyor. Disk hâlâ açılıyor, ancak dosyaların silinip silinmediğinden, gizlenip gizlenmediğinden veya bozulup bozulmadığından emin değilim. Harici sabit diskte kayıp müzik dosyalarıyla uğraşıp bunları kurtarmanın bir yolunu bulan oldu mu?
Harici bir sürücüyle neredeyse aynı karmaşayı ben de yaşadım. Taktım, açtım ve bir sürü klasör ortadan kaybolmuştu. İlk düşüncem, harika, kendi dosyalarımı mahvettim oldu. Sonradan sürücüde dosya sistemi hasarı olduğu ve verilerin çoğunun hâlâ orada durduğu ortaya çıktı. O yüzden kayıp klasörlere şimdilik kesin bir ölüm fermanı gibi bakmazdım.
İlk olarak, sürücüyü kurcalamayı bırakın.
Onu biçimlendirmeyin. Üzerine yeni dosyalar taşımayın. Hemen onarım araçları çalıştırmayın. Verileriniz hâlâ diskte duruyorsa, yapılan her ek yazma işlemi kurtarmayı zorlaştırma ihtimalini artırır.
Kurtarma yazılımına dokunmadan önce durumu daraltmamda birkaç hızlı kontrol yardımcı olmuştu:
- Dosya Gezgini içinde Gizli öğeleri açın.
- Sürücüde kullanılan alana bakın. Klasörleriniz kaybolduysa ama hâlâ örneğin 800 GB kullanılmış görünüyorsa, bunu oldukça iyi bir işaret olarak aldım.
- Sürücü garip davranıyorsa USB portunu veya kabloyu değiştirin.
- Bağlantı kopuyorsa, sürünüyorsa veya dosya sistemi hataları veriyorsa, klasörleri tekrar tekrar açmayı bırakın. Ben başta bunu yaptım ve kötü bir hamleydi. Daha fazla okuma, daha fazla stres.
Yedeğiniz yoksa, dosya sistemini onarmaya çalışmadan önce doğrudan veri kurtarmaya geçerdim. Benim durumumda en güvenli yol buydu.
Kullandığım araç Disk Drill idi. Kurulum yeterince basitti:
- Onu bozuk harici sürücüye değil, dahili sürücünüze kurun.
- Harici sürücüyü takın ve programı açın.
- Sürücüyü seçin ve Kayıp verileri ara seçeneğine basın.
- Sürücü kararsız görünüyorsa önce bir disk imajı oluşturun ve onun yerine imajı tarayın. Keşke daha fazla insan bunu yapsa. Zayıf bir sürücüde tekrarlanan taramalar ona ağır gelir.
- Taramanın bitmesine izin verin. Bazı dosyaları önizleyin. Onları her zaman farklı bir sürücüye kurtarın, asla aynı sürücüye geri değil.
Önemli dosyalar güvenli bir yere kopyalandıktan sonra ancak onarım veya yeniden biçimlendirmeyi düşünürdüm.
Ayrıca kendim uğraşmayı bırakıp işi bir kurtarma merkezine vereceğim durumlar da var. Benim için bunlar kırmızı bayraklar:
- Tıklama, sürtünme veya bip sesleri.
- Her birkaç saniyede bir bağlantının kopması.
- Hiçbir bilgisayarda görünmemesi.
- Sürücü sürekli çevrimdışı düştüğü için taramaların devamlı donması.
- Dosyaların deneme yanılmaya gelecek kadar önemsiz olmaması.
Bu işaretler dosya sistemi bozulmasından çok donanım arızasına işaret eder. Yazılım ölmekte olan bir mekanizmayı düzeltemez.
Verilerinizi geri alırsanız, ben o sürücüyü emekliye ayırırdım. Bazı insanların bir kez korku yaşadıktan sonra da onları kullanmaya devam ettiğini biliyorum. Ben etmiyorum. Bir sürücü nedensiz yere dosya kaybetmeye, okunamaz olmaya veya kendi kendini bozmaya başladığında, benim güvenim biter. Sağlığını SMART diagnostics ile kontrol edebilirsiniz, ama rapor iyi görünse bile ben onu olsa olsa önemsiz depolama için kullanırdım, o da belki.
Benim yaptığım buydu. Kurtarmadan sonra benimki hâlâ bağlanıyordu ama yine de değiştirdim. Artık başka bir sürücüde ikinci bir yedek tutuyorum çünkü bunu sinir bozucu şekilde öğrenmiş oldum. Yeni donanım, o paniği tekrar yaşamaktan daha ucuza mal oldu.
Evet, bu insanların düşündüğünden daha sık olur. Boş klasör her zaman dosyaların silindiği anlamına gelmez.
@mikeappsreviewer ile önemli bir noktada aynı fikirdeyim, diski kullanmayı bırakın. Ancak onarım araçları konusunda biraz farklı düşünüyorum. Müzik önemliyse, erken aşamada CHKDSK ile şansınızı zorlamazdım bile. CHKDSK bir şeyleri düzeltmeyi sever ve bazen bu süreçte klasör yapınız bozulur. Disk için harika, koleksiyonunuz için kötü.
Önce kontrol etmeniz gereken birkaç şey:
- Disk Yönetimi’ni açın ve bölümün hâlâ doğru boyutta görünüp görünmediğine bakın.
- Kullanılan alan ile boş alanı karşılaştırın. Alan hâlâ doluysa, MP3 dosyalarınız çoğu zaman hâlâ oradadır.
- Diski başka bir bilgisayarda deneyin. Windows profil hatalarının klasörleri boş göstermesine rastladım.
- Çalma listeleriniz iTunes veya MusicBee içindeyse, ses dosyaları yerinde dururken yalnızca kütüphane veritabanının bozulup bozulmadığını kontrol edin.
Klasör boşsa ve yedeğiniz yoksa, önce kurtarmayı denerdim. Disk Drill, harici sabit diskten müzik kurtarma için daha iyi seçeneklerden biridir çünkü hem silinmiş dosyaları hem de kaybolmuş bölümleri bulma eğilimindedir. Kurtarmayı farklı bir diske yapın. Aynı diske değil. İnsanlar bunu yapıyor, sonra da neden sonuçların kötüleştiğini merak ediyor. Biraz acımasızca ama doğru.
Basit bir rehber istiyorsanız, bir disk biçimlendirildikten sonra veya garip davranmaya başladıktan sonra dosyaları kurtarmayla ilgili şu kaynak yardımcı olur:
biçimlendirilmiş sabit diskten dosya kurtarma anlatımını izleyin
Bir şey daha. Diskinizde yılların müziği varsa ve yedeğiniz yoksa, kurtarmadan sonra o diski emekliye ayırın. Diskler bir uyarı vermeyi sever, sonra da daha sonra tamamen çöker. Bunu ben de zor yoldan öğrendim.
Evet, bu benim de başıma eski bir WD sürücüde gelmişti. Klasör tamamen boş görünüyordu ama sürücüdeki alan hâlâ kullanılıyordu; bu da dosyaların muhtemelen bir yerlerde hâlâ durduğunu ve Windows’un onları doğru göstermediğini düşündürdü.
Genelde @mikeappsreviewer ve @yozora’ya katılıyorum, ama onarım ya da derin taramalara geçmeden önce ekleyeceğim bir şey daha var: klasör izinlerinin bozulup bozulmadığını kontrol edin. Müzik klasörüne sağ tıklayın, Özellikler, Güvenlik deyin ve hesabınızın hâlâ erişimi olduğundan emin olun. Başka bir bilgisayardan geri gelen sürücülerin bir anda sahip değişmiş gibi davranıp klasörü boş göstermesine rağmen verilerin hâlâ orada olduğuna şahit oldum. Ayrıca sürücüyü sadece Dosya Gezgini’nde değil, başka bir dosya yöneticisinde de kontrol edin. Bazen Explorer yalan söyler. Cidden.
Bir diğer ihtimal: oynatma listeleriniz de kaybolduysa, ses dosyalarıyla oynatma listesi dosyaları iki ayrı sorun olabilir. M3U, iTunes XML, MusicBee veritabanı, bunların hepsi MP3’lerden bağımsız olarak bozulabilir. O yüzden her şeyin aynı şekilde kaybolduğunu varsaymayın.
Sürücü okunabilecek kadar stabilse, önce görünen dosyaları kopyalardım, sonra harici sabit disk veri kurtarma için Disk Drill kullanıp kurtarmayı farklı bir diske yapardım. Dosya adları önemliyse, bunu mümkün olduğunca erken yapmaya çalışın; çünkü dosya sistemi meta verileri daha fazla zarar gördükçe elinizde sadece isimsiz ses dosyalarından oluşan dev bir yığın kalabilir. O kısım aşırı berbat.
Ayrıca şunu da okumaya değer: Reddit’teki en iyi sabit disk kurtarma yazılımı tartışmaları
Koleksiyonu geri alırsanız, o sürücüye bir daha güvenmeyin. Boş klasörler çoğu zaman asıl felaket değil, uyarı atışıdır.
Evet. @yozora, @sonhadordobosque ve @mikeappsreviewer’ın zaten ele aldıklarına ekleyeceğim bir şey var: özellikle bu müziğe kayıtlı bir kısayol, Hızlı Erişim veya bir medya uygulaması klasör eşlemesi üzerinden erişiyorsanız, klasör içeriğinin Windows dizinleme ya da bozuk bir kitaplık görünümü nedeniyle filtrelenip filtrelenmediğini kontrol edin. Aslında sadece artık var olmayan bir konumu işaret eden boş görünen klasörler gördüm.
İnsanların sık sık tekrarladığı bir konuda biraz farklı düşünüyorum: başka bir bilgisayarda denemek faydalıdır, ama sürücü kararsız davranıyorsa çok fazla tak-çıkar döngüsünden kaçınırdım. Sorunlu bir muhafaza ya da zayıf bir USB köprüsü varsa, her yeniden bağlama durumu daha da kötüleştirebilir. Bazen sürücüyü muhafazadan çıkarıp başka bir şekilde bağlamak yardımcı olur, ama yalnızca ne yaptığınızı biliyorsanız.
Kurtarma için Disk Drill makul bir seçim.
Artıları:
- kullanımı kolay
- silinmiş ses dosyalarını ve kaybolmuş klasör yapılarını bulmada iyi
- önizleme, kurtarmadan önce dosyaları doğrulamaya yardımcı olur
Eksileri:
- derin taramalar sonsuza kadar sürebilir
- sonuçlar büyük ölçüde sürücünün sağlığına bağlıdır
- ücretsiz kurtarma sınırları platforma bağlı olarak can sıkıcı olabilir
Müzik gerçekten değerliyse, önce sürücünün bir klonunu oluşturur, sonra klonu tarardım. Birçok kişinin atladığı kısım bu. Kurtarma yazılımı, şüpheli durumdaki özgün disk yerine bir kopya üzerinde daha güvenlidir. Disk Drill dosya adlarını veya klasörleri düzgün göstermiyorsa, bu genellikle meta veri hasarı olduğu anlamına gelir ve o noktada yazılımdan çok diskin durumuna karşı yarışıyorsunuz demektir.
Büyük ipucu: MP3 etiketleriniz duruyor ama dosya adları durmuyorsa, yine de daha sonra müzik kitaplığı araçlarıyla büyük kısmını yeniden oluşturabilirsiniz. Can sıkıcıdır, ama umutsuz değildir.