Nikon kameramın SD kartındaki fotoğrafları yanlışlıkla sildim, yardım edebilir misiniz?

Nikon kameramın SD kartındaki önemli fotoğrafları görüntüleri incelerken yanlışlıkla sildim ve onları kurtarmanın en güvenli yolunu anlamak için yardıma ihtiyacım var. Kartta yakın zamanda çekilmiş aile fotoğrafları var ve yanlış bir şey yaparsam sonsuza kadar kaybolacaklarından endişeleniyorum. Nikon SD kart fotoğraf kurtarma ve bundan sonra hangi adımları atmam gerektiği konusunda tavsiye arıyorum.

Bunu bir süre önce bir Nikon SD kartla yaşadım ve öğrendiğim ilk şey basitti. Hemen çekim yapmayı bırakın.

Silinen fotoğraflar, üzerlerine yeni veri yazılana kadar çoğu zaman hâlâ kartta durur. Fotoğraf veya video çekmeye devam ettiğiniz anda şansınız hızla düşer. Yani bu bir dakika önce olduysa, kartı çıkarın ve olduğu gibi bırakın.

Birkaç ücretsiz yol var ama doğru seçenek, ne kadarını geri almak istediğinize ve kurtarma araçlarıyla ne kadar rahat olduğunuza bağlı.

Windows kullanıyorsanız ve daha kolay bir yol istiyorsanız, ben Disk Drill ile başlardım. Ücretsiz sınır 100 MB. Küçük bir JPEG grubu için bu çoğu zaman yeterli olur. Her şeyi geri yüklemeye yetmese bile, tarama sonuçlarında Nikon dosyalarının hâlâ görünüp görünmediğini kontrol etmek için faydalıdır.

Benim yaptığım şey kabaca şöyleydi:

1. SD kartı Nikon'dan çıkarın.
  2. Bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın. Bunun için kamerayı USB üzerinden kullanmazdım.
  3. Disk Drill'i bilgisayarınıza kurun, asla SD karta kurmayın.
  4. Açın, SD kartı seçin, sonra Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
  5. Universal Scan çalıştırın. Silinmiş fotoğraf vakalarının çoğunda en fazla sonucu bu bulur.
  6. Tarama bittiğinde bulduklarını önizleyin. Bu kısım önemli, bazı dosyalar görünür ama bozuktur.
  7. İstediğiniz fotoğrafları kurtarın.
  8. Bunları başka bir yere kaydedin, masaüstünüz, başka bir sürücü, aynı SD kart dışında herhangi bir yer.

Kayıp dosyalarınız 100 MB'ı aşıyorsa ve ödeme yapmak istemiyorsanız, olağan ücretsiz cevap PhotoRec'tir. İşe yarar. Bununla iyi sonuç alan insanlar gördüm. Yine de biraz kaba hissettiriyor. Güzel bir önizleme akışı yok, dosya adları genelde bozulmuş şekilde geri geliyor, klasörler karmakarışık oluyor ve arayüz eski hissettiriyor. Sabırlıysanız işinizi görür. Temiz bir şey istiyorsanız, o bu değil.

İnsanların Nikon dosyalarıyla ilgili kaçırdığı bir nokta var. RAW çektiyseniz, yani NEF, zaman kaybetmeden önce format desteğini kontrol edin. Bazı ücretsiz uygulamalar JPEG'lerde iyi iş çıkarır ama NEF dosyalarında tökezler.

Ayrıca tarama çalıştırmadan önce kopyaları kontrol ederdim. Bir keresinde varlığını unuttuğum bir aktarım klasöründe kopyaları bulmuştum. Bilgisayarınızda, harici sürücülerde, SnapBridge aktarımlarında, bulut yedeklerinde, fotoğraflarınızın düşme ihtimali olan her yerde bakın.

Kısa versiyonu:

1. SD kartı şimdi kullanmayı bırakın.
  2. Bir kart okuyucu kullanın.
  3. 100 MB yeterliyse önce Disk Drill deneyin.
  4. Boyut sınırı olmayan ücretsiz bir seçenek istiyorsanız ve hantallığı sorun etmiyorsanız PhotoRec kullanın.

Bir şey daha. Kart fiziksel olarak hasarlıysa, okuma hataları veriyorsa veya bilgisayarınız onu hiç algılamıyorsa, rastgele araçlarla kurcalamaya devam etmezdim. Özellikle fotoğraflar önemliyse, kurtarma servisi o noktada daha mantıklı olmaya başlar.

Önce kartı çıkarın, kilitleyin veya bir kenara koyun. Biçimlendirmeyin. Bir kare daha çekmeyin. SD kartlarda silme işlemi genellikle önce dizin girdisini kaldırır. Görüntü verisi, aynı bloklara yeni yazmalar gelene kadar kalır.

Hızlıca kullanmayı bırakma konusunda @mikeappsreviewer’e katılıyorum. Bulduğunuz ilk tarama aracıyla başlamaya ise biraz katılmıyorum. Bunlar sizin için önemli aile fotoğraflarıysa, önce SD kartın bir imajını alın, sonra imaj üzerinden çalışın. Bu, kart hata vermeye başlarsa veya yanlış bir şeye tıklarsanız riski azaltır. Windows’ta bunun için USB Image Tool veya Win32 Disk Imager gayet iyi çalışır.

Kartı klonladıktan sonra, orijinal kartı değil imaj dosyasını tarayın. Disk Drill burada sağlam bir seçenektir çünkü bulunan fotoğrafları iyi önizler; bu da Nikon JPEG ve NEF dosyalarında çok önemlidir. Önizleme desteği zaman kazandırır. Önizlemeler temiz görünüyorsa, şansınız fena değildir. Yalnızca genel RAW parçaları görüyorsanız, dosya sistemi daha fazla hasar almıştır.

İnsanların gözden kaçırdığı birkaç Nikon’a özgü nokta:

1. DCIM klasörünü ve ayrıca gizli klasörleri kontrol edin. Bazı kameralar yan dosyalar ve garip kalıntılar bırakır.
  2. SnapBridge kullanıyorsanız, telefon galerinizde ve uygulama önbelleğinde bakın.
  3. Seri çekim yaptıysanız, bazı kareler kurtarılırken bazıları kurtarılamayabilir. Bu normaldir.

Kart biçimlendirilmek istendiğini söylüyorsa, durun. 0 bayt gösteriyorsa, durun. Bu noktada önce klonlayın ya da bir uzmana verin. Aile fotoğrafları, yavaş hissettirse bile burada biraz sıkıcı ve dikkatli olmaya değer.

Ek okuma isterseniz, şu başlıkta gerçek kullanıcılardan iyi fotoğraf kurtarma tavsiyeleri var: silinen kamera SD kart dosyaları için acil Reddit fotoğraf kurtarma önerileri

Kartı tekrar Nikon’a takmayın. Bu konuda @mikeappsreviewer ve @espritlibre ile aynı fikirdeyim. Ama hemen farklı uygulamalarla çok fazla kurtarma denemesi yapmaktan da kaçınırdım, çünkü insanlar panikle rastgele tıklayıp ortalığı hızla karıştırabiliyor.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Varsa SD kartın kilit anahtarını kaydırın.
  2. Ayrı bir kart okuyucu kullanın.
  3. Önce fotoğrafların telefonunuza, PC’nize veya buluta otomatik olarak kopyalanıp kopyalanmadığını kontrol edin. Nikon dosyaları bazen rastgele içe aktarma klasörlerine düşebiliyor.
  4. Beş tane değil, tek bir sağlam tarama aracı çalıştırın.

Kart okunabiliyorsa, Disk Drill muhtemelen başlamak için en kolay yer çünkü fotoğraf önizlemesi gerçekten işe yarıyor. Bu, insanların düşündüğünden daha önemli. Silinen JPG veya NEF dosyalarını sorunsuz şekilde önizleyebiliyorsa, kurtarma ihtimali genelde iyidir. Dosyaları bilgisayarınıza kurtarın, asla tekrar SD karta değil.

Bir noktada biraz farklı düşünüyorum: önce klon almak elbette idealdir, ama kart sağlıklıysa ve çok teknik biri değilseniz, bazı insanlar görüntü alma araçlarıyla uğraşıp yanlış diske tıklamaktansa dikkatli bir doğrudan taramayla daha iyi sonuç alıyor. Kart hata gösteriyorsa, 0 bayt görünüyorsa veya biçimlendirme istiyorsa, o zaman evet, durun ve klon alın ya da bir uzmana gidin.

Ayrıca, örneklerle faydalı bir SD kart kurtarma yazılımı rehberi burada: SD kart fotoğraf kurtarma araçlarının gerçekten nasıl çalıştığını görün

Fotoğraflar gerçekten yerine konulamazsa, bütün gece bir şeyleri test etmeyin. Aile fotoğraflarının forumlarda ibretlik bir hikâyeye dönüşmesi genelde böyle oluyor.

Nikon’a özgü, @espritlibre, @jeff ve @mikeappsreviewer’ın yalnızca kısaca değindiği bir noktayı ekleyeyim: çekim sırasında kameranın RAW+JPEG olarak ayarlanıp ayarlanmadığını veya ikinci bir yuvaya/cihaza yazıp yazmadığını kontrol edin. Birçok kişi her şeyin gittiğini düşünüyor, ama aslında yalnızca bir sürüm silinmiş oluyor veya yalnızca bir kart temizlenmiş oluyor.

Ayrıca kurtarma için kartı telefona veya tablete takmaktan da kaçınırdım. Telefonlar bazen depolamayı düzeltmeye çalışır, şu anda isteyeceğiniz şey bu değil.

Disk Drill kullanıyorsanız, iyi tarafı önizleme desteği ve JPG ile NEF gibi fotoğraf türleri için kolay filtreleme sunmasıdır. Bu, kurtarmanın gerçek mi yoksa sadece parçalar mı olduğunu daha hızlı anlamanızı sağlar. Dezavantajı ise Windows’taki ücretsiz kurtarma sınırının küçük olması ve derin taramaların kaybolmuş dosya adlarıyla birlikte çok sayıda dağınık sonuç döndürebilmesidir.

Yani benim görüşüm:

• önce alternatif kopyaları kontrol edin
  • RAW+JPEG kopyalarını inceleyin
  • kurtarılanları farklı bir sürücüye kaydedin
  • NEF dosyaları kötü önizleniyorsa, kusursuz toplu kurtarma beklemeyi bırakın

Burada @jeff ile ufak bir fikir ayrılığım var: eğer bunlar gerçekten bir daha çekilemeyecek aile fotoğraflarıysa, sadece bir tarama yapmaktan daha temkinli davranma eğilimindeyim. Sağlıklı görünen bir kart bile hızla sorun çıkarmaya başlayabilir. Kartla ilgili herhangi bir anormallik görünüyorsa, önce klonlayın, sonra kurtarmayı test edin.