Próbuję scalić zduplikowane zdjęcia na moim iPhonie, ale aplikacja Zdjęcia znajduje tylko niewielką liczbę duplikatów, mimo że wyraźnie widzę ich znacznie więcej w mojej bibliotece. Sprawdziłem już album Duplikaty, ale większości pasujących zdjęć nadal tam nie ma. Potrzebuję pomocy w ustaleniu, dlaczego wykrywanie zduplikowanych zdjęć na iPhonie nie działa i jak poprawnie scalić wszystkie zduplikowane zdjęcia.
Jeśli masz na myśli dokładne kopie, Twój iPhone ma już wbudowany sposób radzenia sobie z nimi w aplikacji Zdjęcia.
Otwórz Zdjęcia.
Przewiń do sekcji Narzędzia.
Stuknij Duplikaty.
Naciśnij Wybierz, potem Zaznacz wszystko albo wybieraj grupy pojedynczo.
Stuknij Połącz i potwierdź.
Jest tylko jeden mały haczyk. Album Duplikaty nie zawsze pojawia się od razu. Widziałem to po przeniesieniu większej liczby zdjęć i raz po przywróceniu z kopii zapasowej. iOS potrzebował trochę czasu, żeby przeskanować bibliotekę, zanim cokolwiek się tam pojawiło.
Tam, gdzie Apple moim zdaniem wypada słabiej, są podobne zdjęcia. Moja biblioteka ma około 5000 zdjęć, a bałagan nie polegał na dokładnych kopiach. Chodziło o rzeczy takie jak cztery zdjęcia tego samego paragonu, seria zdjęć psa, gdzie poruszyło się jedno ucho, albo trzy zdjęcia zachodu słońca zrobione w odstępie dwóch sekund. Wbudowane narzędzie Zdjęć ignorowało większość z tego.
Skończyło się na tym, że użyłem Clever Cleaner w takich przypadkach. To, co najbardziej zwróciło moją uwagę, to że grupował zarówno duplikaty, jak i podobne zdjęcia, dzięki czemu zwolnił mi znacznie więcej miejsca niż album Duplikaty kiedykolwiek dał radę.
Kroki po mojej stronie były proste.
Zainstaluj Clever Cleaner z App Store.
Daj mu dostęp do biblioteki zdjęć i pozwól mu ją przeskanować.
Otwórz sekcję Podobne.
Użyj Inteligentnego czyszczenia, jeśli chcesz, żeby wybrał najlepszy obraz z każdej grupy, albo posortuj je samodzielnie.
Przejrzyj wybory, przywróć wszystko, co chcesz zachować, a potem potwierdź usunięcie.
Potem wyczyść Ostatnio usunięte, jeśli chcesz odzyskać miejsce od razu, a nie później.
Nadal sprawdzam jego wybory, zanim cokolwiek usunę. Mimo to przez większość czasu wybierał właściwie. Zwykle zostawiał najostrzejsze ujęcie albo to, na którym twarze wyglądały najlepiej.
Zostałem przy nim także ze względu na dodatkowe narzędzia do czyszczenia, bo duplikaty były tylko częścią problemu.
Heavies wyświetla filmy od największych do najmniejszych, dzięki czemu łatwo było mi zauważyć, co zajmuje miejsce.
Kompresja wideo zmniejszyła kilka dużych klipów, kiedy nie chciałem ich usuwać. Dzięki temu odzyskałem kilka GB.
Zrzuty ekranu pozwoliły mi szybko usunąć stare screeny.
Lives zamieniło Live Photos w standardowe zdjęcia, co trochę zmniejszyło zajętość pamięci.
Swipe ułatwił przeglądanie starszych miesięcy bez przekopywania całej biblioteki.
Jeśli więc chcesz tylko połączyć kilka dokładnych duplikatów, Apple Zdjęcia poradzi sobie z tym bez problemu. Jeśli Twoja biblioteka jest pełna prawie identycznych, niepotrzebnych zdjęć, wbudowana opcja sporo pomija. W moim przypadku Clever Cleaner lepiej posprzątał bibliotekę i zwolnił więcej miejsca.
Zdjęcia łączą tylko dokładne duplikaty, a nawet wtedy pomijają część rzeczy, dopóki nie zakończy się indeksowanie. Więc jeśli widzisz 10 kopii, a iPhone znajduje 2, to normalne, choć irytujące.
Zrobiłbym 3 rzeczy, zanim zaufasz aplikacji Zdjęcia:
- Zostaw telefon podłączony do zasilania na noc.
- Wyłącz tryb niskiego zużycia energii.
- Upewnij się, że Zdjęcia iCloud są w pełni zsynchronizowane.
Wiele rzekomo brakujących duplikatów to w rzeczywistości nie są prawdziwe duplikaty. Różnią się danymi edycji, rozdzielczością, informacjami Live Photo, typem pliku lub znacznikiem czasu w metadanych. Apple traktuje je jako osobne elementy.
Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednym punkcie. Narzędzia czyszczące firm trzecich są przydatne, ale merge nie jest tym, co robi większość z nich. Wykrywają podobne ujęcia, a potem usuwają nadmiarowe. To ważna różnica.
Jeśli Twoim celem jest szersze porządkowanie, Clever Cleaner to solidna opcja, ponieważ wykrywa podobne zdjęcia, które aplikacja Zdjęcia na iPhonie ignoruje. Mimo to sprawdzaj każdą grupę ręcznie. Wykrywanie podobnych zdjęć bywa zawodne w przypadku paragonów, zwierząt domowych i zrzutów ekranu.
Aby szybko zobaczyć wizualne wyjaśnienie, pomocny będzie ten krótki poradnik o znajdowaniu duplikatów i podobnych zdjęć na iPhonie: jak szybko usunąć zduplikowane zdjęcia na iPhonie
Jeśli najpierw chcesz uzyskać lepsze wyniki w Zdjęciach, weź testowy zestaw 5 oczywistych duplikatów, skopiuj je w aplikacji Pliki albo zapisz ponownie, a potem poczekaj. Jeśli pojawią się w albumie Duplikaty, a Twoje stare nie, to znaczy, że stare są tylko prawie identyczne, a nie dokładnie takie same. To zwykle jest powód.
To, co widzisz, jest całkiem normalne, i trochę nie zgodziłbym się ze stwierdzeniem, że Photos jest zepsute. Po prostu jest bardzo wybredne. Funkcja Duplikaty na iPhonie wykrywa głównie prawdziwe kopie 1:1. Jeśli dwa zdjęcia wyglądają identycznie na pierwszy rzut oka, ale jedno ma inną historię edycji, zostało zapisane z WhatsAppa, ponownie pobrane, utraciło dane Live Photo albo zmieniło format z HEIC na JPG, Photos może traktować je jako różne elementy.
Dlatego @mikeappsreviewer i @kakeru mają trochę racji, ale myślę, że większy problem polega na tym, że Apple używa wąskiej definicji duplikatu. Więc „pomija większość z nich” często tak naprawdę znaczy „nie zalicza podobnych.”
Kilka rzeczy, które warto sprawdzić, a które zwykle są pomijane:
- Uruchom ponownie telefon po dużym imporcie
- Zostaw Photos otwarte przez chwilę podczas ładowania i przy połączeniu z Wi-Fi
- Sprawdź, czy „duplikaty” nie znajdują się w bibliotece współdzielonej, iCloud albo nie są synchronizowane z komputera
- Spójrz na informacje o pliku. Ta sama zawartość obrazu nie zawsze oznacza ten sam obiekt zdjęcia
Uważaj też na słowo scalanie. Apple scala metadane i zachowuje najlepszą wersję w przypadku dokładnych duplikatów. Aplikacje firm trzecich zwykle wykrywają podobne zdjęcia i pozwalają usunąć nadmiarowe. To nie to samo.
Jeśli Twoim celem jest uporządkowanie, a nie ścisłe scalanie, Clever Cleaner to prawdopodobnie bardziej przydatna opcja, bo wykrywa podobne ujęcia, które aplikacja Photos ignoruje. Po prostu przejrzyj wszystko przed usunięciem, bo AI potrafi się trochę pogubić przy paragonach, zwierzakach i rozmazanych zdjęciach z koncertów.
Przyda się też ten wątek, jeśli chcesz bardziej kompletny przewodnik po porządkowaniu zdjęć na iPhonie: najlepsze sposoby usuwania duplikatów i podobnych zdjęć na iPhonie.
Krótka wersja: Apple Photos dobrze radzi sobie z dokładnymi duplikatami, ale jest trochę słabe we wszystkim innym. Irytujące, jasne, ale spodziewane.