Mac'te SD Kart Kurtarma Yakın Zamanda Silinen Dosyalar İçin Mümkün mü?

Dosyaları Mac cihazıma aktarırken SD kartımdaki fotoğrafları ve videoları yanlışlıkla sildim ve şimdi kurtarmanın hâlâ mümkün olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Olaydan sonra kart çok fazla kullanılmadı ve bu dosyalar benim için gerçekten çok önemli. Herhangi bir şeyin üzerine yazılmadan önce Mac’te yakın zamanda silinen SD kart dosyalarını kurtarmanın en iyi yolu konusunda yardıma ihtiyacım var.

Yapacağım ilk şey SD kartı kullanmayı bırakmak olurdu. Üzerine daha fazla fotoğraf çekmeyin. Üzerine yeni dosyalar sürüklemeyin. Test amaçlı bile olsa biçimlendirmeyin. Bu hatayı bir keresinde eski bir kamera kartında yaptım ve geri alabildiğim şeyleri azalttı.

Mac’te, SD karttan silinen dosyalar çoğu zaman bir süre daha hâlâ orada durur. Genelde önce kaybolan şey dosya verisinin kendisi değil, dizin girdisidir. Silmeden sonra kartı çok kullanmaya devam ettiyseniz ya da tam biçimlendirme yaptıysanız ya da eski verilerin üzerine yazıldıysa, kurtarma şansı hızla düşer. Normal bir silme ya da hızlı biçimlendirme olduysa, şansınız hâlâ fena değil.

Kolay bir yol istiyorsanız, ben Disk Drill ile başlardım. Terminal araçları ve garip bölüm menüleriyle uğraşmak istemediğimde macOS’ta kullandım. Okuması daha kolay, dosya önizlemeleri kullanışlı ve RAW fotoğraf biçimlerini fazla uğraştırmadan işliyor. Beğendiğim kısımlardan biri, özellikle SD kart sorunluysa ya da bağlantıyı sürekli kesiyorsa, önce kartın tam bir imajını oluşturma seçeneğiydi. Bayttan bayta imaj kısmına kısa bir bakış burada:

Benim adım adım yapacağım şey şu olurdu:

1. SD kartı bir kart okuyucuya takın ve Mac’inize bağlayın.

2. Disk Drill’i açın ve yanlışlıkla Mac sürücünüzü değil, SD kartı seçin.

3. Tam taramayı çalıştırın. Bitmesine izin verin. Erken kesmek bazen iyi şeylerin gözden kaçmasına neden olur.

4. Ne bulduğunu önizleyin ki gereksiz şeyleri kurtarmayın.

5. Kurtarılan dosyaları Mac’inizin dahili sürücüsüne ya da başka bir harici diske kaydedin.

En önemlisi şu. Dosyaları aynı SD karta geri kurtarmayın. Kurtarılan verileri onun üzerine yazarsanız, henüz kurtarmadığınız fotoğrafların üzerine yazabilirsiniz. İnsanların bunu bir kez yapıp sonra kartın yarısı neden bozuk geri geldi diye şaşırdığını gördüm.

Ücretsiz bir seçenek istiyorsanız, PhotoRec boşuna anılmıyor. Çirkin, biraz kaba çalışıyor ve başka bir on yıldan kalma bir yazılım gibi hissettiriyor. Yine de iyi. Hasarlı ya da bozulmuş kartlarda bazen diğer araçların kaçırdığı dosyaları çıkarıyor. Dezavantajı ise dağınıklık. Dosya adları çoğu zaman gitmiş olur, klasörler gitmiş olur ve sonunda kurtarılan dosya yığınını elle ayıklamanız gerekir.

Kartın kendisi kötü davranıyorsa, bu başka bir mesele. Birkaç dakikada bir bağlantısı kesiliyorsa, okuma hataları veriyorsa, okuyucu üzerinden garip sesler çıkarıyorsa ya da Mac’iniz onu zar zor algılıyorsa, ben zorlamayı bırakırdım. O noktada bir kurtarma servisine yönelirdim. Arızalı bir kartta tekrar tekrar tarama denemeleri durumu daha da kötüleştirebilir ve bunu sinir bozucu şekilde öğrendim.

Evet, silme işleminden sonra SD karta çok az ya da hiç yeni yazma yapılmadıysa kurtarma hâlâ mümkündür. Flash depolama ortamında silme işlemi genellikle önce dosya kaydını kaldırır. Fotoğraf ve video verileri ise çoğu zaman yeni veriler üzerlerine yazılana kadar yerinde kalır. Yani zamanlama açısından durumunuz fena değil.

Bir noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, kartı kullanmayı bırakın. Kart kararsızsa doğrudan tekrar tekrar tam taramaya geçme konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Önce Mac’inizde Disk İzlencesi’nde kartı kontrol edin. Sorunsuz bağlanıyor ve doğru kapasiteyi gösteriyorsa şansınız daha yüksektir. Bağlantısı kopuyorsa, Finder’ı takıyorsa ya da yavaş okunuyorsa, önce kartın bir imajını alın ve kurtarma işlemini bu imaj üzerinden yapın.

İnsanların gözden kaçırdığı bariz şeyi de kontrol edin. Silme işlemi Finder’da bir taşıma sırasında olduysa, bazı dosyalar hâlâ Mac’inizde Çöp Sepeti’nde, Fotoğraflar aktarımlarında veya kullandığınız uygulamanın geçici klasöründe olabilir. Kulağa saçma geliyor ama Mac’te zaten duran dosyalar için insanların saatlerce kart taradığını gördüm.

macOS için kurtarma yazılımı olarak Disk Drill iyi bir seçimdir çünkü SD kartları destekler, birçok fotoğraf ve video türünü önizler ve sonuçları ayıklaması kolaydır. Basit bir rehber istiyorsanız, şu video faydalıdır: Mac SD kart kurtarmanın adım adım nasıl çalıştığını görün. Silinmiş fotoğraf ve videolar için en iyi Mac veri kurtarma yazılımını araştırırsanız, Disk Drill’in sık sık karşınıza çıkmasının bir nedeni var.

Bir şey daha. Videolarınız geri gelirse ama oynatılmazsa yine de onları kurtarın. Bozuk video başlıkları silme sonrasında yaygındır ve onarım araçları bazen bunları daha sonra düzeltebilir. Önizlemede ilk başta bozuk görünüyorlarsa bu dosyaları atlamayın. Bu, insanların yaptığı bir hatadır.

Evet, kart silinmeden sonra çok fazla kullanılmadıysa kurtarma kesinlikle hâlâ mümkündür. Bu kısım insanların düşündüğünden daha önemlidir.

Genel olarak @mikeappsreviewer ve @ombrasilente ile aynı fikirdeyim, ama onların yeterince vurgulamadığı bir şeyi eklerdim: dosyalar Mac cihazınıza Finder ile taşıma sırasında silindiyse, kurtarma moduna derinlemesine geçmeden önce aktarımın kısmen tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol edin. Bazen fotoğraflar zaten Mac üzerindedir, sadece İndirilenler, Resimler, Fotoğraflar arşivi içe aktarmaları veya hatta başka bir kullanıcı klasörü arasında dağılmıştır. Finder kopyalama/taşıma işlemleri garip şekilde yarım kalmış biçimlerde başarısız olabilir.

Ayrıca, SD kartın boş göründüğüne güvenmeyin. Flash depolama, silmeden sonra oldukça rahat şekilde yanıltır. Önce dosya tablosu değişir, gerçek bloklar ise çoğu zaman üzerlerine yazılana kadar orada kalır.

Benim yaklaşımım şu olurdu:

• önce Mac cihazınızda içe aktarılmış/kopyalanmış sürümleri kontrol edin
  • sonra mümkünse SD kartın salt okunur bir imajını oluşturun
  • kartın kendisini değil, imajı tarayın
  • kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye kaydedin

Disk Drill bu noktada Mac’te kullanışlıdır. Sihirli olduğunu söylemiyorum, ama Mac’te SD kart kurtarma için daha az can sıkıcı araçlardan biridir, özellikle fotoğraflar ve videolar için. Dosyalar yeniyse ve kart tekrar kullanılmadıysa, ihtimal fena değildir. Biçimlendirildiyse de hâlâ mümkün olabilir. Çok yoğun şekilde yeniden kullanıldıysa, evet, işler hızlıca çirkinleşir.

İnsanların atladığı bir şey daha: küçük resimler düzgün görünse bile kurtarılan videoları test edin. Video bozulması, oynatma hasarlı bölüme gelene kadar saklanmayı sever.

Daha gerçek hayattan tartışmalar istiyorsanız, Mac ve SD kart veri kurtarma ipuçlarıyla ilgili bu Facebook grup başlığı içinde de bazı faydalı tavsiyeler var.

Kısacası: evet, yakın zamanda silinmiş dosyalar için Mac’te SD kart kurtarma gayet mümkündür. Sadece kartı şimdi kullanmayı bırakın ve üzerinde bir şeyler denemeyin. İnsanların genelde durumu daha kötü hâle getirdiği kısım tam olarak burasıdır.