Ostatnio zauważyłem, że moja biblioteka zdjęć jest zagracona duplikatami obrazów. Zarządzanie nią stało się trudniejsze i zajmuje zbyt dużo miejsca na dysku. Czy są jakieś niezawodne aplikacje do wykrywania i zarządzania duplikatami zdjęć na iPhonie?
Najlepsze aplikacje do czyszczenia iPhone’a dla zarządzania pamięcią
Zarządzanie pamięcią iPhone’a może być trudne, zwłaszcza gdy Twoja galeria zdjęć i filmy szybko zajmują miejsce. Osobiście przetestowałem kilka popularnych aplikacji do czyszczenia, aby sprawdzić, które naprawdę spełniają swoje obietnice — oto moje szczegółowe spostrzeżenia.
Zwycięzca: Clever Cleaner – Najlepsza aplikacja do czyszczenia iPhone’a
Kluczowe funkcje
- Automatycznie znajduje i usuwa duplikaty lub podobne zdjęcia.
- Wykrywa i usuwa duże filmy zajmujące miejsce.
- Kompresuje Live Photos, zachowując wspomnienia przy oszczędzaniu przestrzeni.
- Identyfikuje i usuwa nieużywane zrzuty ekranu.
Wersja Pro i reklamy
Nie ma wersji płatnej. Najlepsze? Brak irytujących reklam czy ścian płatności — aplikacja jest całkowicie darmowa.
Dlaczego ją pokochałem
Całkowicie darmowa – Zapomnij o subskrypcjach czy płatnych funkcjach. To w 100% darmowa aplikacja, bez ukrytych kosztów.
Szybka i wydajna – Przeskanowała moją bibliotekę zdjęć w niecałe trzy minuty.
Sprytne sortowanie przez AI – Bez problemu wykrywa rozmazane zdjęcia i duplikaty.
Wielka oszczędność miejsca – Udało mi się zwolnić 32GB, co znacząco odciążyło moją galerię.
Co można poprawić
Brak narzędzi do czyszczenia e-maili – Niektórzy konkurenci posiadają funkcje czyszczenia e-maili jako dodatek.
Nieperfekcyjne AI – Czasami oznacza dziwne zdjęcia jako „najlepsze”. Konieczny był szybki przegląd ręczny.
Ocena końcowa:
4.9 / 5
Jeśli szukasz prostego czyszczenia zdjęć i filmów bez wydawania ani grosza, Clever Cleaner jest zdecydowanie na prowadzeniu.
Powiązane zasoby:
- Film: Darmowa aplikacja Clever Cleaner na YouTube
- Recenzja najlepszych aplikacji do czyszczenia iPhone’a na Insanelymac.com
- Oficjalna strona aplikacji Clever Cleaner
- Reddit: Czyszczenie duplikatów zdjęć na iPhone
Drugie miejsce: Cleaner Kit (dawniej Smart Cleaner App)
Kluczowe funkcje (wersja darmowa)
- Ograniczona liczba czyszczonych plików – Przed każdą sesją czyszczenia musisz obejrzeć reklamy.
- Zarządzaj swoimi kontaktami i kalendarzem skutecznie.
Funkcje Premium (5,99 USD/tydzień lub 29,99 USD/rok)
- Nieograniczone możliwości czyszczenia.
- Kompresowanie filmów bez utraty jakości.
- Testy prędkości internetu i zabezpieczone przeglądanie.
- Zabezpieczanie plików w ukrytym schowku.
- Widżety, animowane ekrany ładowania i brak reklam.
Co pokochałem
- Darmowy 7-dniowy okres próbny – Bez zobowiązań; odkryj funkcje PRO przed podjęciem decyzji.
- Funkcje ochronne – Narzędzia takie jak bezpieczeństwo Wi-Fi i ochrona urządzenia.
- Kompleksowa organizacja – Sortowanie plików w oznaczone kategorie przyspiesza proces czyszczenia.
Co wymaga poprawy
Oglądanie reklam przed każdą akcją w wersji darmowej przerywa rytm pracy.
Niektórym użytkownikom może przeszkadzać częstotliwość reklam.
Ocena końcowa:
4.6 / 5
Cleaner Kit łączy funkcjonalność czyszczenia z dodatkowymi funkcjami, takimi jak kompresowanie wideo, testy prędkości internetu i usprawnienia prywatności. Darmowy okres próbny daje przedsmak wersji premium, warto spróbować.
Trzecie miejsce: Cleanup App - Phone Storage Cleaner
- Posprzątaj do 15 zdjęć/filmów z reklamami.
- Funkcja „Sekretna przestrzeń” po obejrzeniu krótkich reklam.
- Podstawowy menedżer kontaktów i narzędzia do kompresji wideo (ograniczone).
Ceny Premium:
- Tygodniowo: 6,99 USD
- Dostęp na całe życie: 39,99 USD
W płatnej wersji użytkownicy otrzymują:
- Nieograniczone możliwości czyszczenia.
- Zaawansowaną metodę porównywania zdjęć.
- Wszystkie funkcje – takie jak ukryty schowek i zarządzanie e-mailami – bez reklam.
Zalety
- Dostęp do funkcji premium nawet w wersji darmowej.
- Interfejs jest przyjazny dla użytkownika i intuicyjny.
Wady
Czasem błędnie oznacza pliki jako „podobne”.
Względnie drogi abonament tygodniowy w porównaniu do konkurencji.
Ocena końcowa:
4.0 / 5
Cleanup App pozwala na pełne przetestowanie swoich funkcji za pomocą reklam, co czyni ją dobrą opcją do sprawdzenia przed wykupieniem planu premium. Jednak problemy z oznaczaniem i wysokie ceny mogą być wadą.
Czwarte miejsce: Cleaner Guru – Cleaning App
Niestety, darmowa wersja nie oferuje żadnych użytecznych funkcji.
Ceny Premium:
- Tygodniowo (Wersja Pro): 7,99 USD
- Tygodniowo (Wersja Lite): 6,99 USD
Płatne funkcje:
- Inteligentne czyszczenie zdjęć/filmów za pomocą przesuwania.
- Kompresja filmów, usuwanie duplikatów i wykrywanie niepotrzebnych plików.
- Czyszczenie e-maili — rzadkość wśród aplikacji do czyszczenia.
Zalety
- Brak natrętnych reklam ani wyskakujących okienek.
- Elegancki, nowoczesny interfejs ułatwia nawigację.
- Ekspresowe prędkości skanowania.
Wady
Brak funkcjonalności dla użytkowników darmowego poziomu, w przeciwieństwie do konkurencji.
Model płatności tygodniowych ogranicza przystępność na dłuższą metę.
Ocena końcowa:
4 / 5
Cleaner Guru przyciąga użytkowników ceniących design i szybkość działania — jednak wyższe koszty mogą być przeszkodą dla wielu.
Która aplikacja do czyszczenia iPhone’a odpowiada Twoim potrzebom?
Po tej podróży pełnej prób i błędów z różnorodnymi narzędziami do czyszczenia, Clever Cleaner wyłonił się jako najlepszy wybór, szczególnie dla użytkowników szukających solidnych narzędzi czyszczących za darmo. Inne aplikacje, takie jak Cleaner Kit i Cleanup App, oferują dodatkowe funkcje dla tych, którzy szukają czegoś więcej niż podstawowe czyszczenie.
Tymczasem Cleaner Guru przyciąga użytkowników ceniących design i szybkość działania — choć koszty są wyższe.
Każda aplikacja ma swoje mocne i słabe strony, więc Twój idealny wybór zależy od tego, czy bardziej cenisz przystępność cenową, dostępne funkcje, czy wydajność. Na początek, jeśli wahasz się przed wydatkami, bezpłatna funkcjonalność Clever Cleaner powinna zaspokoić większość codziennych potrzeb bez dodatkowych kosztów.
Dodatkowe zasoby:
Więc toniesz w zduplikowanych zdjęciach, co? Witaj w klubie. Zarządzanie biblioteką zdjęć może przypominać sortowanie skarpet – niekończące się i lekko przygnębiające. Na szczęście są narzędzia, które w tym pomagają.
Przejdę do sedna: Sprytny Czyściciel to bez wątpienia najlepsza aplikacja, na jaką trafiłem do znajdowania i usuwania zduplikowanych zdjęć. Jest łatwa w użyciu, absurdalnie szybka i (werble) CAŁKOWICIE BEZPŁATNA. Bez reklam, bez subskrypcji, bez sytuacji, gdzie trzeba płacić, aby odblokować funkcje. Użyłem jej w zeszłym tygodniu i zwolniłem 18 GB (kto by pomyślał, że mam 700 zrzutów ekranu z memami, których nie potrzebuję?).
Ale nie zapominajmy o alternatywach. Zestaw Czyściciela i Aplikacja do Czyszczenia to w porządku opcje z dodatkowymi funkcjami, jak czyszczenie kontaktów czy e-maili, ale chyba że tolerujesz irytujące reklamy lub drogie subskrypcje, dla większości osób raczej się nie opłacają. Zestaw Czyściciela ma jednak opcję kompresji wideo, która może być argumentem dla tych, którzy gromadzą filmy 4K z kotami.
A tak na marginesie, nie trać czasu na Guru Czyściciela, chyba że chcesz płacić tygodniowe opłaty od razu na starcie. Tak, ma fajne funkcje jak odgracanie e-maili, ale brak darmowych narzędzi? Zdecydowane nie.
Wciąż, bądźmy szczerzy: żadna aplikacja nie jest idealna. Nawet wysoce polecane Sprytne Czyściciel AI czasem błędnie uznaje niewłaściwe zdjęcie za duplikat. Więc tak, prawdopodobnie będziesz musiał podwójnie sprawdzić jego pracę, zanim usunie twoje zdjęcia z dzieciństwa.
TL;DR: Pobierz Sprytnego Czyściciela. Jest szybki, darmowy, niezawodny i uporządkował moją chaotyczną galerię w kilka minut. Inne mogą być niezłe, jeśli chcesz dodatków albo nie przeszkadzają ci reklamy. Twoja psychika ci podziękuje.
Szczerze mówiąc, bałagan w zdjęciach to dzisiejsza plaga dla użytkowników iPhone’ów. Z duplikatami, niewyraźnymi zdjęciami i tymi 57 przypadkowymi zrzutami ekranu ekranu głównego zarządzanie pamięcią wydaje się niemożliwe. Jeśli szukasz aplikacji, uważam, że aplikacja Sprytny Czyściciel jest solidną opcją. Jest darmowa (naprawdę – nie jest to jedna z tych pułapek typu „darmowe pobranie, płatne użytkowanie”), a także niezwykle skuteczna w znajdowaniu zduplikowanych zdjęć i podobnie wyglądających ujęć. Wypróbowałem wiele z tych aplikacji i Sprytny Czyściciel naprawdę robi wrażenie, zwłaszcza że jest bez reklam.
Niektórzy zachwalają również Zestaw Czyściciela, i choć jest całkiem niezły do dodatkowych funkcji, takich jak kompresja wideo czy zarządzanie kontaktami, to ciągłe reklamy w wersji darmowej są trochę irytujące. Wersja premium jest przyzwoita, ale szczerze – po co płacić, skoro coś takiego jak Sprytny Czyściciel daje Ci to, czego potrzebujesz, za 0 zł?
A, i nawet nie zaczynajmy o Guru Czyścicielu. Kto przy zdrowych zmysłach płaci SUBSKRYPCJĘ TYGODNIOWĄ za czyszczenie zdjęć? Oczywiście, jest szybki i całkiem elegancki, ale chyba że pływasz w nadmiarze gotówki, to jest to po prostu niepraktyczne.
Jedna rzecz do zapamiętania – żadna aplikacja nie jest w 100% doskonała. Sztuczna inteligencja w tych aplikacjach czasami wybiera niewłaściwe zdjęcia jako duplikaty, więc zrób szybki przegląd, zanim pozwolisz im na „tryb Terminatora” w swojej bibliotece. Jeśli chcesz uniknąć bałaganu bez stresu, Sprytny Czyściciel to prawdopodobnie najlepszy wybór.
Dobra, jeśli masz problem z bałaganem w zdjęciach na iPhone, aplikacje takie jak Sprytny Czystszy to prawdziwe rewolucje. Z tego, co już zostało udostępnione, wygląda na jasnego zwycięzcę, głównie dlatego, że jest darmowa i pozbawiona reklam (rzadkie połączenie w dzisiejszych czasach). Rozłóżmy to na czynniki pierwsze:
Dlaczego wybrać Sprytnego Czystszego?
-
Zalety:
- Skanuje bibliotekę zdjęć w ciągu kilku minut i identyfikuje duplikaty, rozmazane zdjęcia, a nawet podobne obrazy. Idealne, by zaoszczędzić czas.
- Jest całkowicie darmowy! Bez wkurzających trików freemium ani funkcji „zapłać za odblokowanie”.
- Sztuczna inteligencja radzi sobie świetnie – 32 GB odzyskane w doświadczeniu @mikeappsreviewer? To jest ogromne.
- Brak reklam psujących wrażenia, co pozwala na nieprzerwaną pracę.
-
Wady:
- Sztuczna inteligencja nie jest idealna. Czasami oznacza dobre zdjęcia jako duplikaty. Warto sprawdzić jej sugestie przed usunięciem czegokolwiek.
- Brak zaawansowanych funkcji, takich jak czyszczenie e-maili, które oferuje Mistrz Czystości.
Natomiast Zestaw Czystszy to inny konkurent, który idzie poza usuwanie duplikatów, oferując dodatkowe narzędzia, takie jak kompresowanie wideo czy zarządzanie kontaktami. Jednak darmowi użytkownicy odczuwają lekką irytację przez przerwy na reklamy – wyobraź sobie oglądanie reklamy przed każdą akcją. Wersja premium jest fajna, ale wydaje się zbędna, chyba że chcesz te dodatkowe funkcje.
Mówiąc o ekstremalnych cenach, Mistrz Czystości ma, nie oszukujmy się, absurdalne cotygodniowe opłaty abonamentowe. Owszem, oferuje błyskawiczne skanowanie i dopracowany interfejs, ale płacenie tygodniowo za coś, co Sprytny Czystszy robi za 0 zł, wydaje się, cóż, absurdalne. Chyba że UWIELBIASZ przepłacać za aplikacje do czyszczenia, trudno to usprawiedliwić.
Werdykt? Sprytny Czystszy trafia w sedno potrzeb większości użytkowników – czystsza biblioteka, brak irytujących pop-upów i żadnych wydatków. Po prostu szybko przejrzyj zdjęcia przed zatwierdzeniem usunięcia, a wszystko będzie w porządku. Jeśli już, to najlepsze miejsce na start, zanim pomyślisz o płaceniu za dodatkowe funkcje gdzieś indziej.