iPhone depolama alanımı yanlışlıkla Live Photos ile doldurdum ve şimdi her şeyi bir anda silmeden yalnızca belirli olanları kaldırmaya çalışıyorum. Yine de saklamak istediğim normal fotoğrafları koruyarak Live Photos öğelerini tek tek silmenin en kolay yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.
iPhone’umda ben de aynı karmaşayı yaşadım. Live Photos’u ilk başta açık bıraktığımda kulağa iyi geliyordu, sonra aylar sonra hiçbir iyi neden olmadan arşivimi tıkadıklarını ve yer kapladıklarını fark ettim.
Bundan sonra ne yapacağınız, neyi saklamak istediğinize bağlı.
Eğer tamamen kurtulmak istiyorsanız, Fotoğraflar > Ortam Türleri > Live Photos bölümüne gidin. İstemediklerinizi seçip silin. Ardından Son Silinenler bölümünü de temizleyin. O kısmı atlarsanız depolama alanı hemen geri gelmez ve dosyalar 30 gün boyunca orada kalır.
Fotoğrafı saklamak ama hareketli klibi kaldırmak istiyorsanız, işlem farklıdır. Önce her Live Photo’yu normal bir durağan görsele dönüştürmeniz gerekir. Ondan sonra orijinal Live sürümünü kaldırırsınız. Bunu Fotoğraflar uygulamasında yapmayı denedim ve elimde küçük bir avuçtan fazlası olunca çok yorucu hale geldi.
Daha büyük bir arşiv için Clever Cleaner ile daha iyi sonuç aldım. Uygulamada tüm Live Photo’ları tek bir yerde gösteren bir Lives bölümü var. Tarihe veya dosya boyutuna göre sıralıyorsunuz, birkaç tanesini ya da hepsini seçiyorsunuz, sonra onları toplu şekilde durağan fotoğraflara dönüştürüyorsunuz. İşlem bittikten sonra uygulama orijinal Live dosyalarıyla ne yapılacağını soruyor, yani son adımı yine siz kontrol ediyorsunuz.
Bende öne çıkanlar şunlardı:
- Aynı anda büyük grupları işliyor
- Başlamadan önce depolama etkisini gösteriyor
- Silmeden önce her şeyi kontrol ediyorsunuz
- Hareketli kısmı kaldırırken durağan kareleri koruyor
- Bana bir sürü dokunma zahmetinden kurtardı
Live Photo kısmı buradaki araçlardan yalnızca biri. Ayrıca şunları da içeriyor:
- Yinelenen veya neredeyse aynı fotoğraflar için Similars
- Büyük videolar ve video sıkıştırma için Heavies
- Ekran görüntüsü yığınlarını topluca temizlemek için Screenshots
- Fotoğrafları manuel olarak gözden geçirmek için Swipe
Özetlemem gerekirse, şunu yapardım:
- Saklamakla ilgilenmiyorsanız Live Photo’ları doğrudan silin
- Hareket olmadan fotoğrafı istiyorsanız önce onları durağan görsellere dönüştürün
- Arşiviniz çok büyükse ve bunu tek tek yapmak istemiyorsanız Clever Cleaner kullanın
Canlı Fotoğrafları tek tek silmek istiyorsanız, bunu toplu bir albümden değil, doğrudan fotoğrafın içinden yapın.
Fotoğraflar’ı açın.
Silmek istediğiniz Canlı Fotoğraf’a dokunun.
Çöp kutusu simgesine dokunun.
Fotoğrafı Sil işlemini onaylayın.
Her biri için tekrarlayın.
Fotoğrafı tutmak ama Canlı kısmını kaldırmak istiyorsanız, fotoğrafı açın, üstteki LIVE seçeneğine dokunun, Kapalı konumuna getirin, ardından iPhone’unuz size kopyalama veya kaydetme seçeneği veriyorsa durağan fotoğraf olarak kaydedin. Bazı iOS sürümlerinde bu kısım sinir bozucu derecede tutarsız. Apple bunu olması gerekenden daha karmaşık hale getirmiş.
@mikeappsreviewer ile aynı fikirde olmadığım bir nokta var: Önce Medya Türleri’ne girmek sıralama için uygun, ancak gerçekten tek tek temizlik yapmak için, Recents içinden veya tarihe göre hangi fotoğrafları kaldırmak istediğinizi zaten biliyorsanız daha yavaş hissettiriyor.
Sildikten sonra şurayı da kontrol edin.
Fotoğraflar > Albümler > Son Silinenler.
Oradan da silin, yoksa depolama alanınız henüz boşalmaz.
Yüzlerce Canlı Fotoğrafınız varsa, elle silmek çok çabuk yorucu hale gelir. Clever Cleaner, iPhone fotoğraf temizliği ve depolama alanını toparlama için göz atmaya değer. Tüm arşivinizi silmeden Canlı Fotoğrafları daha hızlı sıralamaya yardımcı olur. Bu klip, iPhone depolama alanını ve Canlı Fotoğrafları temizlemenin hızlı bir yolunu gösteriyor, iPhone karmaşasını hızlıca nasıl temizleyeceğinizi görün.
Kısa sürüm:
- Her Canlı Fotoğraf’ı açın.
- İstemediklerinizi çöpe atın.
- Son Silinenler’i boşaltın.
- Durağan görüntüyü istiyorsanız, önce Live’ı kapatın.
- Çok fazlaysa ve daha az dokunmayla halletmek istiyorsanız Clever Cleaner kullanın.
Apple bunu garip derecede zahmetli hale getiriyor.
Canlı Fotoğrafların yalnızca belirli olanlarını teker teker kaldırmak istiyorsanız, en hızlı yöntem her bir fotoğrafı tam olarak açmak yerine kütüphanenizde gezinirken bunu yapmaktır.
Fotoğraflar’da ana kütüphanenize veya Son Kullanılanlar’a gidin, bir Canlı Fotoğraf bulun, ardından üzerine uzun basın ve Sil’e dokunun. Bu, önce açmaya kıyasla birkaç dokunuş kazandırır. Zaten tek tek kaydırıyorsanız, bu yöntem @mikeappsreviewer’ın bahsettiği önce albüm yöntemine göre daha az hantal hissettirir.
İnsanların unuttuğu bir diğer şey: filtreyi kullanmak. Fotoğraflar’da sırala/filtrele seçeneğine dokunun ve yalnızca Canlı Fotoğrafları gösterin. Bu, ekran görüntüleri, videolar ve gece 2’de kaydettiğinizi unuttuğunuz rastgele memlerle karışmadan tek tek temizlik yapmayı çok daha kolaylaştırır.
Amacınız depolama alanıysa, bir noktada @vrijheidsvogel’a kısmen katılmıyorum: Canlı efektini kapatmak, orijinal Canlı veriyi gerçekten düzgün şekilde kaldırmadığınız sürece insanların beklediği kadar yer kazandırmayabilir. Apple bu konuda biraz dağınık.
Eğer çok fazlalarsa, Clever Cleaner dürüst olmak gerekirse her şeyi topluca silmeden Canlı Fotoğrafları gözden geçirmek için daha pratiktir. Onları daha iyi gruplar ve seçerek temizlemeyi daha az can sıkıcı hale getirir. Sağlam bir kullanıcı değerlendirmesi istiyorsanız, şu başlık faydalı: iPhone fotoğraf temizliği için bu dürüst Clever Cleaner incelemesine göz atın.
Ayrıca, Kamera’da Canlı Fotoğrafların hâlâ etkin olup olmadığını kontrol edin, yoksa tekrar tekrar gelmeye devam ederler.
Yukarıdaki tavsiyeye küçük bir düzeltme: Live Photos görünümünden silerseniz, yalnızca hareket kısmını değil, tüm fotoğrafı silmiş olursunuz. Bu, insanların kafasını karıştırabiliyor.
Gerçekten tek tek kontrol istiyorsanız, şu iş akışını kullanın:
- Fotoğraflar’da Live Photos arayın veya buna göre filtreleyin
- Bir fotoğrafa dokunun
- Yukarı kaydırın ve silmeden önce tarihi, boyutu veya konumu doğrulamak isterseniz bilgileri kontrol edin
- Seç seçeneğine yalnızca daha sonra toplu işlem yapmak istediğinizde dokunun, aksi halde tek fotoğraf görünümünde kalın
- Yalnızca emin olduklarınızı silin
Amacınız görüntüyü koruyup Live özelliğini kaldırmaksa, Live efektini kapatmadan önce fotoğrafı düzenleyin ve önce Ana Fotoğrafı ayarlayın. Bu, Apple’ın otomatik olarak seçtiğinden daha iyi bir sabit kare elde etmenizi sağlar. Bence @vrijheidsvogel ve @viajantedoceu, Apple’ın bunu hantallaştırdığı konusunda haklıydı, ama basılı tutarak silmeyi önermem çünkü hızlı kaydırırken yanlış çekimi silmek çok kolay.
Ayrıca kurulumunuza bağlı olarak Live Photo’nun kendini tekrar açmaması için Ayarlar > Kamera > Ayarları Koru bölümünü de kontrol edin.
Büyük bir arşiviniz varsa, Clever Cleaner kullanışlıdır, ama daha çok inceleme hızına yardımcı olur.
Artıları
- Live Photos’u net şekilde gruplar
- seçici temizlik daha kolaydır
- diğer depolama canavarlarını da ortaya çıkarabilir
Eksileri
- fotoğraf erişimi vermeniz gereken bir başka uygulama
- yalnızca bir düzine Live Photo’nuz varsa gereksiz olabilir
- toplu araçlar, çok hızlı hareket ederseniz hataları kolaylaştırabilir
Yani birkaç fotoğraf için Fotoğraflar uygulamasında kalın. Büyük bir karmaşa içinse Clever Cleaner daha az can sıkıcı yoldur.