iPhone Depolama Alanı Sürekli Doluyor ve Neyin Kullandığını Bulamıyorum

iPhone depolama alanım, fotoğrafları, uygulamaları ve eski mesajları silsem bile sürekli doluyor ve alanı neyin kapladığını anlayamıyorum. Ayarlar’daki iPhone Depolama bölümünü kontrol ettim, ancak sayılar tutarlı görünmüyor ve Sistem Verileri kendi kendine büyüyor olabilir. iPhone depolama alanımı neyin kullandığını bulmak ve önemli dosyaları kaybetmeden nasıl yer açabileceğimi öğrenmek için yardıma ihtiyacım var.

İlk başta rastgele gibi görünüyor, ama benim iPhone’umda hiç rastgele değildi. Depolama alanı küçülüp duruyordu çünkü ben görmezden gelirken telefon arka planda yeni şeyler oluşturup saklıyordu.

En büyük karmaşa Fotoğraflar’daydı. Yeni fotoğraflar, ekran görüntüleri, ekran kayıtları, Live Photo’lar, kısa videolar, hepsi çok hızlı birikiyor. Bunu bir hafta sonu gezisinden sonra fark ettim. Seri çekim modunda bir sürü kare çektim ve aynı aptal gün batımının 40 versiyonuyla kaldım. Hepsi orada duruyordu. Aynı şey aile fotoğrafları, evcil hayvan fotoğrafları, konser videoları, fiş ekran görüntüleri için de geçerliydi; sonra düzenlerim diye düşünüp asla düzenlemediğiniz bütün o gereksiz şeyler.

Bulduğum bir sonraki şey uygulamalardı. Sosyal uygulamalar, video uygulamaları, sohbet uygulamaları, daha hızlı açılmaları için tonla dosyayı önbelleğe alıyorlar. Başta sorun değil. Sonra 200 MB’lık bir uygulama birkaç GB’a çıkıyor ve siz ona neredeyse hiç dokunmamış oluyorsunuz. Çevrimdışı şarkılar, kaydedilmiş diziler, indirilen podcast’ler, rastgele uygulama dosyaları, fazla ses çıkarmadan birikiyor.

Mesajlar beklediğimden daha çok yer kapladı. Eski konuşmalar fotoğraflar, memeler, videolar, GIF’lerle doluydu. Var olduklarını bile unutmuştum. iMessage’daki birkaç uzun video benim cihazımda birkaç GB yedi.

Bir de can sıkıcı kova olan Sistem Verileri var. Kayıtlar, geçici dosyalar, önbellek çöpleri, güncelleme kalıntıları, iOS’un kendine sakladığı şeyler. Orada biraz hareket olması normal. Yine de bunun normal görünenin çok üstüne şiştiğini gördüm ve Apple bunun için size temiz bir silme düğmesi vermiyor.

Bakacağım ilk yer Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı olurdu. O ekran alanın nereye gittiğini gösteriyor, böylece tahmin etmeyi bırakıp önce en kötü kategoriden başlayabiliyorsunuz.

Eğer Fotoğraflar üst sıralardaysa, ben her şeyden önce onunla ilgilenirdim. Clever Cleaner denedim ve yerleşik Fotoğraflar temizleme araçlarından daha fazla yardımcı oldu. Ana sebep basitti. Apple’ın Yinelenenler albümü yalnızca birebir aynı kopyaları yakalıyor. Boşa giden alanımın büyük kısmı neredeyse aynı olanlardan geliyordu; saniyeler arayla çekilmiş, aralarında minicik farklar olan şeyler.

Kullanımda hoşuma gidenler:

1. Benzer fotoğrafları grupladı ve en iyi kareyi seçti, bu da zaman kazandırdı
  2. Büyük fotoğraf ve videoları hızlıca ortaya çıkardı
  3. Ekran görüntülerini bir araya topladı, silmesi kolaydı
  4. Live Photo’ları standart fotoğraflara dönüştürdü, bu da depolama kullanımını biraz azalttı

İnsanların benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini ve Live Photo’ları temizledikten sonra 10 GB ile 30 GB arasında alan açtığını söylediğini gördüm. Benim sonucum birebir aynı değildi ama fark yaratacak kadar yeterliydi.

Fotoğraflardan sonra şu listeyi izlerdim:

1. iPhone Saklama Alanı’nda listelenen büyük uygulamalar
  2. Yayın uygulamalarının içindeki indirmeler
  3. Mesaj ekleri
  4. Dosyalar uygulamasındaki indirmeler
  5. Safari veya diğer tarayıcıların önbelleği

Gördüğüm kadarıyla bu sorun genelde donanımla ilgili değil. Birikmeyle ilgili. Fotoğraflar, uygulama önbelleği, kaydedilmiş medya, ekler, sistem kalıntıları. Sessizce büyüyor, sonra bir gün depolama uyarısı geliyor ve sanki bir gecede olmuş gibi hissettiriyor. iPhone Saklama Alanı’nı kontrol etmek ve önce fotoğraf arşivini temizlemek, benim için önem verdiğim hiçbir şeyi silmeden sorunun büyük kısmını çözdü.

iPhone Depolama bölümündeki sayılar birbirini tutmuyorsa, sadece kategori listesine bakmayı bırakırdım. Çok fazla alan eşitleme döngülerinde, başarısız yedeklemelerde ve iOS’in kötü etiketlediği uygulama verilerinde gizlenir.

Önce kontrol edeceğim birkaç şey.

1. iCloud Fotoğrafları durumu. Eşitleniyor, geri yükleniyor veya özgünler indiriliyor diyorsa, depolama hızlı dalgalanır.
  2. Sesli Notlar. Uzun kayıtlar yer kaplar ve insanlar onları unutur.
  3. GarageBand, iMovie, CapCut, TikTok taslakları. Bu uygulamalar devasa proje dosyaları saklar.
  4. Dosyalar uygulaması, iPhone’umda klasörü. Eski ZIP’ler, PDF’ler, indirmeler, düzenlenmiş videolar.
  5. Mail uygulaması. Büyük ekler ve çevrimdışı posta kutuları birikir.
  6. Podcast’ler uygulaması. Ayarlar yanlışsa dinlenmiş bölümler çoğu zaman indirilmiş halde kalır.

Bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz aynı fikirde değilim. Sistem Verileri sinir bozucu, evet, ama sert şekilde sıçradığında bu çoğu zaman rastgele çöplerden değil, tek bir kötü uygulama önbelleğine ya da takılı kalmış bir iOS işlemine işaret eder.

Şunu dene. Telefonu yeniden başlat. Sonra bunları tek tek kapatıp aç: iCloud’daki Mesajlar, iCloud Fotoğrafları, Mail eşitleme. Birkaç dakika bekle ve depolamayı tekrar kontrol et. Bir uygulamayı kaldırıp yeniden yükledikten sonra depolama düşerse, en çok yer kaplayanı buldun.

Fotoğraflar hâlâ ana sorunsa, Clever Cleaner benzer çekimler ve aşırı büyük medya dosyaları için bakmaya değer. Dürüst olmak gerekirse, bu kısmı elle yapmaktan daha hızlı.

Video temizleme fikirleri için, bu da fena değil:
en iyi YouTube temizleme uygulamaları ve depolama ipuçları

En kötü durumda çözüm: Mac veya PC’ye şifreli yedek alma, iPhone’u silme, yedeği geri yükleme. Sinir bozucu ama başka hiçbir şey işe yaramadığında çok fazla bozuk geçici veriyi temizler.

Benim için bunu sonunda düzelten şey, iPhone’un zar zor gösterdiği şeyleri kontrol etmek oldu; @mikeappsreviewer ve @vrijheidsvogel’in zaten ele aldığı bariz kategorileri değil.

Şunlara bakın:

• Ayarlar > Siri ve Arama: eğer her şey için “Bu Uygulamadan Öğren” açıksa, önbellekler ve öneriler garip şekilde şişebilir
  • Erişilebilirlik ve Çeviri içindeki indirilen sesler
  • Çevrimdışı kaydedilmiş Safari Okuma Listesi
  • Yerel olarak depolanan Kitaplar ve PDF’ler
  • Silinen fotoğraflar hâlâ saklanır ve 30 gün boyunca Son Silinenler’dedir
  • Paylaşılan Albümler bazen yine de yerel önbelleğe almayı tetikleyebilir

Ayrıca, depolama grafiğine gerçek zamanlı olarak tamamen güvenmeyin. iOS, silme işlemlerinden sonra saatlerce gecikebilir; bu da alan “geri gelmemiş” gibi görünmesine neden olur. Gece boyunca şarja ve Wi‑Fi’a takmak bazen yeniden hesaplama yapmasını sağlar.

Bir noktada biraz katılmıyorum: insanlar tam silmeye fazla hızlı yöneliyor. Depolama açıkça bozulmadıkça bu zahmetli bir iş. Ben önce iOS’i güncelleyerek yeniden taramayı zorlar, sonra yeniden başlatır, ardından herhangi bir uygulamanın arka planda içeriği yeniden indirip indirmediğini kontrol ederdim.

Fotoğraflar hâlâ ana suçluysa, Clever Cleaner benzer çekimleri, dev videoları ve ekran görüntüsü dağınıklığını sonsuza kadar uğraşmadan bulmanın muhtemelen en hızlı yoludur.

Tekrarlayan iPhone depolama dolu uyarılarını durdurmanın daha fazla yolunu istiyorsanız, şu rehber de fena değil:
iPhone depolama dolu uyarılarını kalıcı olarak nasıl durdurabilirsiniz

@vrijheidsvogel, @cacadordeestrelas ve @mikeappsreviewer’ın ele aldıkları sağlam, ama sadece yüzeysel geçtikleri bir noktayı daha fazla vurgulardım: uygulamanın kendi içindeki normal silme davranışına rağmen kalan uygulama Belgeler ve Veriler.

Birkaç sinsi suçlu:

• Haritalar çevrimdışı alanları
  • WhatsApp/Telegram medyası, hem uygulamada hem Fotoğraflar’da iki kez tutulur
  • Adobe/Canva/Kindle indirmeleri
  • Dışa aktarılan dosyaları kendi kitaplığında gizli olan müzik oluşturma uygulamaları
  • Yalnızca Safari değil, Chrome/Firefox içindeki tarayıcı indirme yöneticileri

Ayrıca, Sistem Verisi genelde tek bir kötü uygulama demektir görüşüne biraz katılmıyorum. Bazen bu sadece yerel anlık görüntülerin, indekslemenin ve başarısız güncelleme temizliğinin üst üste birikmesidir. Zarif değil, ama her zaman tek suçlu uygulama da değildir.

Benim yaklaşımım şu olurdu:

1. Her büyük uygulamayı kontrol et ve uygulama boyutunu belgeler/veriler ile karşılaştır
  2. En kötü suçluları silip yeniden yükle, uygulamayı kaldırma yapma
  3. Dosyalar’ı aç ve boyuta göre sırala
  4. iOS’in yedekleme/güncelleme görevlerini tamamladığından emin olarak APFS yerel anlık görüntülerini kontrol et
  5. Temizlikten sonra depolamanın yeniden hesaplanması için telefonu gece boyunca Wi-Fi’da şarjda bırak

Fotoğraflar hâlâ karmakarışıksa, Clever Cleaner büyük medya dosyalarını hızlıca ortaya çıkarmak için kullanışlıdır.

Artıları:

• benzer fotoğrafları bulur
  • kolay ekran görüntüsü temizliği
  • hızlı tarama

Eksileri:

• silmeden önce yine de gözden geçirmen gerekir
  • en iyi fayda çoğunlukla fotoğraf karmaşası içindir, her depolama kategorisi için değil
  • gerçek sistem depolamasını sihirli şekilde temizleyemez

Yani evet, grafiğe bakıp durmayı bırakır ve uygulama veri silolarını avlamaya başlardım. Genelde kayıp gigabaytların olduğu yer orasıdır.