SD kartımdaki önemli GoPro videolarını yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve onları kurtarmanın en iyi yolunu bulmak için gerçekten yardıma ihtiyacım var. Görüntüler, yerine koyamayacağım anıları içeriyor; bu yüzden güvenli SD kart video kurtarma yöntemleri, güvenilir kurtarma yazılımları veya dosyaların üzerine yazılmasını önlemek için yapmaktan kaçınmam gereken herhangi bir şey hakkında tavsiye arıyorum.
Video SD kartınızdan kaybolduysa, önce bunu yapın
İnsanın içine oturan o an çok hızlı gelir. Geri almam gereken görüntülerde bunun başıma geldiği oldu ve insanların yaptığı ilk hata, kart hâlâ kullanımdaysa rastgele çözümler denemek oluyor. Bunu yapmayın.
Silinen video, üzerine yeni veri yazılana kadar çoğu zaman hâlâ kartın üzerinde durur. Bu yüzden ilk adımınız, sonradan kuracağınız herhangi bir uygulamadan daha önemlidir.
1. Kartı çıkarın. Kullanmayı bırakın.
Hafıza kartını kameradan hemen çıkarın.
Daha fazla klip çekmeyin. Fotoğraf çekmeyin. Format atmayın. Kendi kendine düzelir umuduyla kamera içinde kurcalamayın. Karta yapılan her yazma işlemi şansınızı azaltır.
Bunu yıllar önce zor yoldan öğrendim. Geri almak istediğim bir klibin bir kısmını bozmak için birkaç ekstra test çekimi yetmişti.
Kameranız kartı USB üzerinden gösteriyorsa, kurtarma işlemi için bu yolu kullanmayın. Onun yerine bir kart okuyucu kullanın. Benim deneyimime göre bu daha temiz bir seçenek ve kurtarma araçlarının kartı düzgün okuma şansını artırıyor.
2. Bilgisayarınızın kartı hâlâ görüp görmediğini kontrol edin
Kartı bir okuyucuya takın ve bilgisayarınıza bağlayın.
Windows kartı gösteriyorsa, RAW diyorsa, Ayrılmamış görünüyorsa ya da kartın biçimlendirilmesi gerekiyormuş gibi davranıyorsa bile hâlâ bir şansınız var. Normal erişim bozulmuş olsa bile kurtarma yazılımları çoğu zaman kartları sorunsuz tarayabilir.
Dosya Gezgini içinde görünmüyorsa Disk Yönetimi’ni açın ve oraya bakın. Gezgin’de ölü gibi görünen ama Disk Yönetimi’nde hâlâ beliren kartlar gördüm ve bu, onları taramak için yeterli olmuştu.
Sistem kartı herhangi bir şekilde görüyorsa, ben henüz paniğe kapılmazdım.
3. Sadece fotoğraflar için değil, kamera videosu için yapılmış bir araç kullanın
İnsanların çoğu zaman kaybettiği yer burası.
Birçok kurtarma uygulaması belgeler ve JPEG’lerle idare eder, sonra kamera görüntülerinde dağılıyor. Kameralardan, dronelardan, araç kameralarından ve aksiyon kameralarından gelen videolar çoğu zaman kartın geneline dağılmış çok sayıda parçaya bölünür. Temel bir kurtarma taraması parçaları bulabilir ama yine de oynatılabilir bir dosyayı yeniden oluşturamayabilir.
Bu yüzden eksik dosyalar kamera ekipmanından gelen videolarsa genelde insanları Disk Drill aracına yönlendiriyorum.
Buradaki faydalı kısım Advanced Camera Recovery modudur. Dosya başlığını alıp gerisini tahmin etmek yerine, parçalanmış videoyu doğru sırada yeniden bir araya getirmeye çalışır. Bunun özellikle GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Insta360, araç kameraları ve benzeri cihazlardan gelen görüntülerde fark yarattığını gördüm.
Benim izleyeceğim adımlar
- Disk Drill’i indirip kurun.
- Orijinal SD kartı bir kart okuyucu ile bağlayın.
- Disk Drill’i açın.
- Aygıt listesinden SD kartı seçin. Search for lost data seçeneğine tıklayın, ardından Advanced Camera Recovery’yi seçin.
- Taramayı başlatın ve bitmesine izin verin.
- Sonuçlarda video dosyalarını önizleyin.
- Bunları farklı bir sürücüye kurtarın.
Son kısım önemli. Kurtarılan dosyaları aynı karta geri yazmayın. Onları başka bir yere kaydedin; PC sürücünüz, harici SSD, kaynak kart dışında herhangi bir yer olabilir.
Yazılımın hâlâ mantıklı olduğu durumlar
Sorun fiziksel değil de mantıksal görünüyorsa önce yazılım denerdim. Şöyle şeyler gibi:
- yanlışlıkla silme
- hızlı biçimlendirme
- dosya sistemi hasarı
- kart görünüyor ama görüntüler eksik ya da erişilemiyor
Kendin yap kurtarmanın en yüksek şansa sahip olduğu alan burasıdır.
Ne zaman durur ve bir kurtarma laboratuvarına giderdim
Bir noktadan sonra daha fazla kurcalamak zarar vermeye başlar. Şunlardan biri oluyorsa evde kurtarma yolunu bırakırdım:
- Kartta fiziksel hasar var.
- Takıldığında hızlıca ısınıyor.
- Bilgisayar onu hiç algılamıyor.
- Tarama sırasında sürekli bağlantı kopuyor.
- Kamera donanım hataları bildiriyor.
- Görüntülerin işle veya parayla bağlantısı var ve başarısızlık bir seçenek değil.
Bu durumlarda tekrar tekrar tarama yapmak ve yeniden bağlamak kötü bir tercihtir. Bir kurtarma laboratuvarı bellek yongalarına doğrudan erişebilir, bunu evde yapamazsınız.
Kısa özet
Videonuz kaybolduysa önce kartı kullanmayı bırakın. Ardından kartın bir okuyucu üzerinden hâlâ algılanıp algılanmadığını kontrol edin. Algılanıyorsa, genel bir silinen dosya kurtarma aracı yerine parçalanmış kamera görüntüleri için geliştirilmiş bir kurtarma yazılımı kullanın. Kart fiziksel olarak kötü durumda ya da kararsız görünüyorsa erken durun ve işi uzmanlara bırakın.
İnsanların atladığı kısım budur ve çoğu zaman klibi geri almakla kaybı kalıcı hâle getirmek arasındaki fark da bu olur.
Kartı kullanmayı bırakın. Bu konuda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Ayrıldığım nokta şu: Bilgisayarınız kartı okuyorsa önce SD kartın tam bir imajını almayı seviyorum. USB Image Tool, Win32 Disk Imager veya Mac/Linux’ta ddrescue gibi bir şey kullanın. Kartı değil, imajı tarayın. Tarama çökerse veya kart garip davranmaya başlarsa, üzerinde çalışabileceğiniz temiz bir kopyanız yine de olur.
Ayrıca, başka bir şey yapmadan önce GoPro bulutunu ve Quik uygulamasını kontrol edin. Otomatik yükleme açıksa klipleriniz zaten orada olabilir. İnsanlar bunu sürekli unutuyor.
GoPro dosyaları için Disk Drill denemeye değer çünkü birçok genel silinen dosya kurtarma uygulamasından daha iyi video kurtarma yapıyor. Recuva basit şeyler için iyidir, ama aksiyon kameralarından gelen MP4 kliplerde sonuçlar şansa bağlıdır. PhotoRec ücretsiz ve güçlüdür, ancak dosya adları ve klasör yapısı genelde karmakarışık geri gelir. Açıkçası biraz sinir bozucu.
Kart biçimlendirme isterse iptale basın. Klipler çok önemliyse kurtarma işlemini bilgisayarınıza veya harici bir sürücüye yapın, asla SD karta geri yazmayın. Kurtarılan MP4 dosyaları oynatılmıyorsa bunları Untrunc veya VLC’nin onarım seçeneğinden geçirin. Bazen video verisi oradadır ve dosya başlığı bozulmuştur.
Bu video bir keresinde SD kart kurtarma adımlarını çözmeme yardımcı olmuştu:
YouTube’da GoPro SD kart video kurtarma rehberi
Kart bağlantısı kesiliyorsa, ısınıyorsa veya hiç algılanmıyorsa durun. Laboratuvar zamanı. Sürekli kurcalayıp durumu daha da kötüleştirmeyin.
@mikeappsreviewer ve @espritlibre’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey: GoPro’nun bölümler halinde kayıt yapıp yapmadığını kontrol edin. GoPro, daha uzun kayıtları sık sık birden fazla MP4 parçasına böler; bu yüzden bazen insanlar silinen dosyanın tek bir klip olduğunu sanır, oysa aslında birkaç parçadan oluşuyordur. Bunların yalnızca bir kısmını kurtarırsanız, daha fazla segment hâlâ kurtarılabilir olsa bile görüntü eksik görünebilir.
Ayrıca, hemen çok fazla onarım denemesi yapılmasına biraz katılmıyorum. Kart okunabiliyorsa, önce kurtarmaya, dosya onarımını ise ikinci sıraya koyardım. İnsanlar bazen ilgili tüm verileri gerçekten kurtarmadan önce hasarlı bir MP4’ü düzeltmeye çalışarak zaman kaybediyor.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Quik/cloud senkronizasyonunu kontrol edin
- gizli CHAPTER dosyalarını ve LRV/THM yan dosyalarını arayın
- silinen MP4’leri kurtarın
- ancak ondan sonra gerekirse onarım araçlarını deneyin
Disk Drill burada mantıklı, çünkü GoPro video kurtarma normal fotoğrafları kurtarmaktan farklı bir mesele. Özellikle kart çok kullanıldıysa ve dosyalar parçalandıysa. Tarama sonrası kurtarılan dosyaları boyut/tarihe göre de sıralardım, çünkü gerçekçi dosya boyutlarına sahip GoPro kliplerini belirlemek rastgele kurtarılmış çöplere göre çok daha kolaydır.
İnsanların unuttuğu başka bir şey: kart hâlâ bağlanıyorsa, karmaşık bir şey yapmadan önce hâlâ görünen DCIM klasörü içeriğinin tamamını kopyalayın. Kurtarmanın yerine geçmesi için değil, sadece elde kalanları korumak için.
Kurtarılan videolar açılmıyorsa, referans olarak aynı kamera/ayarlarla çekilmiş çalışan başka bir GoPro klibini kullanarak ffmpeg veya Untrunc deneyin. Bu yöntem benim için birkaç ölü MP4’ü kurtardı.
Ve daha fazla bağlam isteyen olursa, silinen GoPro videolarını SD karttan kurtarma hakkındaki bu Facebook tartışmasında bazı ek kullanıcı deneyimleri de var.
Büyük mesele şu: tekrar kontrol etmek için kartı sürekli GoPro’ya geri takıp çıkarmayın. İnsanlar durumu böyle daha da kötüleştiriyor.
Kimsenin yeterince vurgulamadığı bir ek açı daha var: devasa bir taramaya girişmeden önce kartın sağlığını kontrol edin. Windows’ta H2testw, bariz okuma sorunlarını tespit etmek için kullanışlıdır. Mac’te ise basit bir Disk Utility ilk yardım taraması bile kartın yalnızca mantıksal olarak mı bozulduğunu yoksa gerçekten kararsız mı olduğunu söyleyebilir. Kart sorunluysa mümkün olan her kurtarma modunu hemen çalıştırma konusunda biraz aynı fikirde değilim, çünkü uzun taramalar ölmekte olan bir kartı tamamen kullanılmaz hale getirebilir.
@espritlibre, @voyageurdubois ve @mikeappsreviewer’in temel önerilerinden sonra benim yapacağım şeyler:
- düzgün bir kart okuyucu ile okuma kararlılığını test etmek
- okumalar yavaşsa, tutarsızsa veya donuyorsa, kendin yap çözümlerini bırakmak
- kararlıysa, her şeyi değil, önce en önemli büyük MP4 dosyalarını kurtarmak
- henüz oynatılmasalar bile kurtarılan ham dosyaları saklamak
Özellikle Disk Drill konusunda:
Artıları
- SD kartlardaki video dosyalarını bulmada iyi
- önizleme ve filtreleme, gereksiz dosyaları elemede yardımcı olur
- çoğu kişi için PhotoRec’ten daha kolay
Eksileri
- bazı bölümler üzerine yazıldıysa mucize yaratmaz
- derin taramalar çok sayıda dağınık sonuç döndürebilir
- daha büyük işler için ücretli kurtarma pratik yoldur
GoPro görüntüleri için yine de Disk Drill’i temel silinen dosya kurtarma araçlarının önüne koyarım, ancak herhangi bir uygulamanın önizlemesine tüm dosyanın kusursuz olduğunun kanıtı olarak güvenmem. Önce kurtarın, sonra doğrulayın. Ayrıca, klipleriniz HEVC/H.265 ile çekildiyse, oynatmayı yalnızca varsayılan Windows oynatıcısında değil VLC’de de test edin. “Bozuk” sanılan birçok kurtarma aslında codec karışıklığıdır.