Bazı klasörler, fotoğrafları bilgisayarıma taşıdıktan sonra CompactFlash kartımdan aniden kayboldu ve şimdi önemli dosyalar eksik. Kart hâlâ algılanıyor, ancak üzerinde kayıtlı olan her şeyi göremiyorum. CF kart veri kurtarma, kayıp klasörler ve durumu daha da kötüleştirmeden dosyaları geri yüklemenin en güvenli yolu konusunda yardıma ihtiyacım var.
Bunun eski bir CF kartta başıma geldiğini gördüm ve öğrendiğim ilk şey basitti. Kullanmayı sürdürmeyin.
Bilgisayarınız kartı hâlâ görüyorsa, şansınız çoğu zaman ilk bakışta göründüğünden daha iyidir. Bir CF karttaki kayıp dosyalar her zaman verinin tamamen yok olduğu anlamına gelmez. Çoğu zaman dosya sistemi dosyaların izini kaybederken, fotoğraf verileri hâlâ orada durur. Kurtarmayı mahveden şey, sorun ortaya çıktıktan sonra karta yeni şeyler yazmaktır.
Bu yüzden burada durun:
CF kartı tekrar kameraya takmayın.
Deneme fotoğrafları çekmeyin.
Üzerine hiçbir şey kopyalamayın.
Önce onarım araçlarını çalıştırmayın.
Bunu bir seyahat kartında bir kez yanlış yaptım ve bana epey fotoğrafa mal oldu. Birkaç yeni çekim, eski kurtarılabilir verileri silmeye yetti. Küçük hata, büyük karmaşa.
Yedeğiniz yoksa, kart hâlâ bağlanıyorsa ya da en azından bir kart okuyucuda görünüyorsa, genelde ilk deneyeceğim şey yazılımdır. Başlangıç için değerlendireceğim seçeneklerden biri Disk Drill olurdu. Bunu sevmemin nedeni arayüzünün takip etmesinin kolay olması, FAT32 ve exFAT ile yeterince iyi çalışması ve Canon ve Nikon gibi markaların RAW dosyaları dahil yaygın kamera biçimlerini algılamasıydı. Önizleme adımı da önemlidir. Kurtarmadan önce görüntüyü görmek zaman kazandırır ve dosyanın hâlâ kullanılabilir olup olmadığını hızlıca gösterir.
Ben olsam adım adım şunu yapardım:
CF kartı çıkarın ve dışarıda bırakın.
Onu düzgün bir CF kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
Disk Drill'i bilgisayarınıza kurun, asla CF kartın üzerine kurmayın.
Programı başlatın ve aygıt listesinden kartı seçin.
Aceleye getirilmiş olanı değil, tam taramayı çalıştırın.
Taramanın bitmesine izin verin. Sabırsızlandığınız için yarısında kurcalamayın.
Bulunan dosyalar alanını açın ve sonuçları gözden geçirin.
Geri istediğiniz fotoğrafları, video klipleri veya belgeleri önizleyin.
Önemli olanları seçin.
Bu dosyaları bilgisayarınıza veya ayrı bir harici sürücüye kurtarın.
Kurtarılan dosyaları aynı CF karta geri yazmayın.
İnsanların takıldığı son kısım budur. Dosyaları aynı karta geri yüklerseniz, henüz kurtarmadığınız diğer kayıp fotoğrafların üzerine yazma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu olduğunda, yazılımın çalışabileceği daha az şey kalır.
Başka araçlar istiyorsanız, burada sağlam bir liste var: veri kurtarma yazılımı.
Daha önce PhotoRec kullandım. Ücretsizdir ve kartlardan gerçekten dosya çeker, ama biraz köşeleri pürüzlü hissettirir. Genellikle orijinal adları ve klasör yapısını kaybedersiniz, bu yüzden sonra ayıklamanız gereken bir dosya yığınıyla kalırsınız. R-Studio da güçlüdür, ancak bana göre düz bir fotoğraf kurtarma işi için çoğu insanın isteyeceğinden daha ağır ve tekniktir. Hedefiniz basitse, dosyaları geri almak, önizlemeleri kontrol etmek, hâlâ açılanları kaydetmek, Disk Drill daha kolay bir başlangıç noktasıdır.
Ayrıca kendi başınıza bir şeyler yapmayı bırakacağım bir çizgi de var. CF kart hiç algılanmıyorsa, eğilmiş pinleri varsa, ısınıyorsa, bağlantıyı sürekli kesiyorsa veya yerine konamayacak dosyalar içeriyorsa, yazılımı atlar ve bir kurtarma hizmetine giderdim. Evet, bu laboratuvarlar daha pahalıya mal olur, ama hasarlı medya farklı bir sorundur. Hayatta bir kez çekilen fotoğraflar için de aynı şey geçerli. Orada risk almazdım.
Klasörler taşıma işleminden hemen sonra kaybolduysa, kart üzerinde kurtarma yapmadan önce önce bilgisayarı kontrol ederdim. Bazen aktarım uygulaması dosyaları gizler, dizin girdisini bozar veya veriler hâlâ CF kartta dururken kopyalamayı eksik bırakır.
Bu konuda @mikeappsreviewer ile önemli bir noktada aynı fikirdeyim. Kartı kullanmayı bırakın. Ancak doğrudan önce dosya imzalarına göre taramaya atlama konusunda biraz farklı düşünüyorum. Benim ilk adımım CF kartın bir imajını almak, sonra imaj üzerinde çalışmak olurdu. Bu size tek bir temiz deneme şansı verir ve kart kötüleşirse orijinali el değmeden korur.
Ben olsam şunları yapardım:
- Kamera USB bağlantı noktası yerine iyi bir kart okuyucu kullanın.
- Disk Yönetimi veya Disk İzlencesi’ni kontrol edin. Kartın tam boyutunun görünüp görünmediğine bakın.
- R-Studio, DMDE veya biliyorsanız ddrescue gibi bir araçla bayt bayt bir imaj oluşturun.
- Kartı değil, imajı tarayın.
- Önce kayıp bölümleri ve silinmiş dizinleri arayın.
- Klasörler geri gelmezse, o zaman JPG, CR2, NEF, MOV vb. için imza taraması kullanın.
Bunun neden önemli olduğu:
- Silinen klasör girdileri çoğu zaman adları korunmuş şekilde kurtarılabilir.
- İmza taramaları dosyaları genellikle yapı olmadan genel klasörlere döker.
- Kartta zayıf sektörler varsa, tekrarlanan taramalar durumu daha kötü hale getirir.
Disk Drill burada da uygundur, özellikle CF kartlarda fotoğraf kurtarma için, ayrıca çoğu kişi için DMDE’den daha kolaydır. Yine de sonuçları başka bir sürücüye kaydederdim. Asla tekrar CF karta değil, tabii ki.
Ayrıca “kayıp” klasörlerin bilgisayarınıza gizli dosyalar olarak mı yoksa geçici bir içe aktarma klasörüne mi düştüğünü kontrol edin. Lightroom ve eski Windows içe aktarma araçlarının bunu berbat ettiğini gördüm.
Kartın bağlantısı kopuyorsa, aşırı yavaş okunuyorsa veya G/Ç hataları veriyorsa, kendiniz müdahale etmeyi bırakın. O noktada yazılım arızalanan bir kartı düzeltemez.
Bellek kartı fotoğraf kurtarma yazılımı seçmeyle ilgili daha fazla ipucu için şuna göz atmaya değer:
doğru bellek kartı kurtarma aracını nasıl seçeceğinizi görün
Kart hâlâ görünüyorsa ve yalnızca bazı klasörler kaybolduysa, tam bir kurtarma sürecine geçmeden önce saçma bir dosya sistemi sorununu elemek için bir dakika ayırırdım. @mikeappsreviewer’a ve kısmen @byteguru’ya katılıyorum, ancak CHKDSK veya First Aid gibi onarım komutlarıyla başlamazdım. Bunlar, hâlâ ihtiyaç duyduğunuz tam girdileri kaldırarak dizini düzeltebilir.
Önce kontrol edilecek birkaç şey:
- Bilgisayarınızda gizli dosyaları açın
- Garip bir FOUND.000 klasörü veya geçici içe aktarma klasörü olup olmadığını kontrol edin
- Mümkünse farklı bir kart okuyucu ve farklı bir işletim sistemi deneyin
- Kartın kullanılan alanı ile boş alanına bakın. Alan hâlâ doluysa, dosyalar kaybolmuş değil, sadece sahipsiz kalmış olabilir
Ayrıca, bu durum bir taşıma işleminden hemen sonra olduysa, dosyaların bilgisayara kopyalanmış ve bozulan şeyin CF kartındaki klasör görünümü olma ihtimali de az değildir. Bilgisayarınızda klasör adına göre değil, dosya türüne ve tarihe göre arama yapın.
Kurtarma için önce dosya sistemi farkındalıklı taramayı tercih ederdim; böylece orijinal klasör yapısını geri getirme şansınız olur. Disk Drill bu konuda sağlamdır ve daha sert araçlardan oluşan bir yığından daha kolaydır. Bu klasörleri bulamazsa, o zaman JPG, TIFF, CR2, NEF, MOV vb. için daha derin bir imza taraması yapın. Her şeyi başka bir sürücüye kaydedin, tabii ki.
İnsanların atladığı bir nokta daha: kart eskiyse, kurtarmadan sonra iyi görünüyor olsa bile değiştirin. CF kartlar, bir anda bozulana kadar normal davranabilir. Yaşadım, pişman oldum.
Daha fazla bellek kartı kurtarma tartışması için şu gönderi gerçekten alakalı:
doğru CF kart fotoğraf kurtarma yöntemini nasıl seçersiniz