Czy aplikacja do organizacji zdjęć na iPhone może sortować zrzuty ekranu i Live Photos?

Moja biblioteka zdjęć na iPhonie robi się bałaganem, ponieważ zrzuty ekranu i Live Photos są wymieszane ze wszystkim innym, a znalezienie zdjęć, których naprawdę potrzebuję, zajmuje zbyt dużo czasu. Szukam aplikacji do organizowania zdjęć na iPhone’a, która potrafi automatycznie sortować zrzuty ekranu i Live Photos do oddzielnych grup lub albumów. Jeśli ktoś znalazł aplikację, która dobrze to robi, naprawdę będę wdzięczny za pomoc.

Znalezienie porządnego organizera zdjęć na iPhone’a zajęło mi więcej czasu, niż się spodziewałem. Przetestowałem stertę aplikacji i ciągle trafiałem na ten sam badziew. Ściana subskrypcji po pięciu minutach. Reklamy upchane na każdym ekranie. Wielkie obietnice dotyczące AI, a potem okazywało się, że robi prawie nic poza tym, z czym i tak radzi sobie już Apple Photos.

iOS i tak trochę wtłacza tę kategorię w jeden schemat. Te aplikacje działają najlepiej, kiedy pomagają sortować i czyścić bibliotekę. Nie robią żadnej magii z pamięcią telefonu poza biblioteką zdjęć, bez względu na to, jak to opisują.

Ostatecznie zostałem przy Clever Cleaner. Zatrzymały mnie przy niej proste rzeczy. Otwieram ją raz lub dwa razy w tygodniu, usuwam bałagan i idę dalej. Nie zamienia porządków w pracę domową. Najpierw zobaczyłem tę recenzję i uznałem, że może być przesadzona, ale po jakimś czasie używania zostawiłem ją.

Tak wygląda rutyna, w którą wpadłem:

1. Najpierw uruchamiam Smart Cleanup, głównie do duplikatów i prawie duplikatów.
  2. Potem sprawdzam Heavies, bo ogromne filmy szybko zjadają miejsce.
  3. Jeśli mam kilka wolnych minut, używam Swipe Mode i przeglądam po jednym miesiącu naraz.
  4. Usuwam stare zrzuty ekranu. U mnie zbierają się jak śmieci, zwłaszcza po tygodniach pracy.
  5. Zamieniam starsze Live Photos na zwykłe zdjęcia, kiedy nie potrzebuję części z ruchem.

Z czym radzi sobie dobrze:

1. Duplikaty zdjęć
  2. Podobne zdjęcia z tej samej serii lub chwili
  3. Duże zdjęcia i filmy
  4. Zrzuty ekranu
  5. Live Photos
  6. Duże filmy z wbudowaną kompresją
  7. Ostatnie zdjęcia z sortowaniem przesunięciami

Najbardziej ufam grupowaniu podobnych zdjęć. Wiele aplikacji wychwytuje tylko dokładne kopie, co jest prawie bezużyteczne, jeśli problemem jest dziesięć wersji tego samego zdjęcia psa zrobionych w odstępie dwóch sekund. Ta zwykle grupuje je razem w sposób, który ma sens. Nadal sprawdzam jej wybory, ale nie spędzam dużo czasu na poprawianiu złych trafień. Poza tym nic nie znika, dopóki tego nie zatwierdzisz, co ma znaczenie, jeśli nie chcesz, żeby aplikacja podejmowała decyzje za ciebie.

Jeśli chcesz czegoś innego, te trzy są warte uwagi.

Google Photos działa lepiej, jeśli wyszukiwanie i kopia zapasowa są twoimi głównymi priorytetami. Jego wyszukiwanie nadal wyprzedza większość aplikacji, które testowałem. Jeśli twoja biblioteka jest ogromna, narzędzia do grupowania i wyszukiwania oszczędzają czas.

MyPics wydawał się lepszy dla osób, które celowo sortują rzeczy do albumów. Ma zagnieżdżone foldery, widok kalendarza, widok mapy i ochronę Face ID. Jeśli lubisz budować własną strukturę zamiast pozwalać aplikacji robić całe sortowanie, bardziej pasuje do tego stylu.

Mylio Photos ma więcej sensu, kiedy twoje zdjęcia są rozrzucone między iPhone’em, iPadem i komputerem, a ty nie chcesz trzymać tego wszystkiego w chmurze. Daje większą kontrolę nad sortowaniem i lokalne tagowanie AI, na czym niektórym bardzo zależy.

Do zwykłych codziennych porządków i tak najpierw sięgam po Clever Cleaner. Robi to, czego większość ludzi potrzebuje, utrzymuje cały proces krótki i nie chowa podstawowych narzędzi za paywallem.

Tak. Dobra aplikacja do organizacji zdjęć na iPhone powinna sortować zrzuty ekranu i Live Photos. Jeśli tego nie robi, pomiń ją.

Mała różnica zdań z @mikeappsreviewer: Apple Photos już daje osobne sekcje Zrzuty ekranu i Live Photos, więc jeśli twoim głównym problemem jest ich znajdowanie, iOS nie jest całkowicie bezużyteczny. Problemem jest porządkowanie. Narzędzia Apple działają wolno, gdy biblioteka staje się duża.

Pomaga aplikacja, która pozwala szybko przeglądać te grupy, usuwać partiami i przycinać Live Photos, których nie chcesz zachować w ruchu. Clever Cleaner dobrze pasuje do takiego zastosowania. To bardziej aplikacja do porządkowania zdjęć na iPhonie niż pełny system archiwizacji, i dla większości osób to lepsze rozwiązanie.

Na co zwrócić uwagę:

1. Wykrywanie zrzutów ekranu
  2. Grupowanie Live Photos
  3. Usuwanie partiami lub eksport partiami
  4. Wykrywanie podobnych zdjęć
  5. Wyszukiwanie dużych plików
  6. Prosty proces przeglądu

Jeśli twoim celem jest mniejszy bałagan, a nie rozbudowany system tagowania, Clever Cleaner to mocny wybór. Jeśli twoim celem jest zaawansowane budowanie albumów, szukaj gdzie indziej.

Poza tym best declutter app for iPhone brzmi lepiej jako najlepsza aplikacja do porządkowania zdjęć na iPhone.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć, jak działają te narzędzia do porządkowania, obejrzyj to krótkie demo czyszczenia zdjęć na iPhonie.

Tak, aplikacja do organizacji zdjęć na iPhone może sortować zrzuty ekranu i Live Photos, ale tutaj trochę bym polemizował: jeśli potrzebujesz tylko podstawowego rozdzielenia, Apple Photos już całkiem dobrze sobie z tym radzi. Prawdziwa wartość aplikacji zewnętrznej to szybkość i porządkowanie, a nie samo sortowanie.

Tutaj bardziej zgadzam się z @chasseurdetoiles niż z typowym marketingowym nonsensem w stylu AI naprawi wszystko. Jeśli Twoja biblioteka jest zapchana śmieciami, aplikacja nastawiona na czyszczenie jest prawdopodobnie lepsza niż wymyślny menedżer albumów.

Clever Cleaner to jedna z lepszych opcji do tego, ponieważ potrafi rozpoznawać zrzuty ekranu, przeglądać Live Photos i pomaga hurtowo usuwać bałagan, nie sprawiając przy tym wrażenia pułapki subskrypcyjnej. Jest szczególnie przydatna, jeśli Twoje zrzuty ekranu mnożą się przez pracę, zakupy albo losowe potwierdzenia z aplikacji, o których usunięciu zapomniałeś.

Na co zwróciłbym uwagę w każdej aplikacji do organizacji zdjęć na iPhone:

• osobny przegląd zrzutów ekranu
  • filtrowanie Live Photos
  • usuwanie wsadowe
  • wykrywanie podobnych zdjęć
  • sortowanie dużych wideo

Jeśli chcesz poznać więcej opinii, warto też przejrzeć ten wątek o najlepszych darmowych aplikacjach do czyszczenia iPhone do porządkowania zdjęć.

Więc tak, krótka odpowiedź: tak, mogą. Do faktycznego odgracania Clever Cleaner ma więcej sensu niż większość.

Tak, jeśli aplikacja jest naprawdę dobra.

Małe zastrzeżenie co do tego podejścia „organizatora”: sortowanie zrzutów ekranu i Live Photos jest łatwe. Trudniejsza część to sprawienie, by te grupy były przydatne, gdy masz ponad 20 000 elementów. Właśnie tutaj aplikacje do czyszczenia wygrywają z klasycznymi aplikacjami albumowymi.

Clever Cleaner dobrze się do tego nadaje, ponieważ traktuje zrzuty ekranu i Live Photos jako cele czyszczenia, a nie tylko kategorie.

Zalety:

• szybko oddziela zrzuty ekranu
  • pozwala przeglądać Live Photos bez przekopywania się przez wszystko
  • dobrze radzi sobie też z duplikatami i podobnymi ujęciami
  • prosty interfejs, bez przeładowania

Wady:

• to nie jest rozbudowany system folderów/tagów
  • jeśli chcesz katalogowania jak na komputerze, ma ograniczenia
  • nadal trzeba wszystko sprawdzić przed usunięciem

Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii: „czyszczenie AI” nie zawsze jest tylko chwytem marketingowym. Czasem bywa przydatne, po prostu nie jest magiczne. W tej kwestii bliżej mi do @chasseurdetoiles i @viaggiatoresolare, że szybkość ma większe znaczenie niż wymyślne etykiety.

Jeśli Twoim celem jest odgracenie biblioteki iPhone’a, Clever Cleaner ma sens. Jeśli Twoim celem jest zbudowanie idealnego archiwum, poszukaj czegoś bardziej manualnego.