Canon kamera fotoğraflarını yanlışlıkla sildim, ne yapmalıyım?

Canon fotoğraf makinemi kullanırken görüntüleri incelerken önemli fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve onları geri yüklemenin en iyi yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var. Fotoğraflar yakın zamanda gerçekleşen bir etkinlikten ve hiçbir yerde yedeklenmemişler, bu yüzden hafıza kartını tekrar kullanıp onları tamamen kaybetme riskine girmeden önce güvenli Canon fotoğraf kurtarma ipuçları arıyorum.

Evet, fotoğraflarınızın hâlâ Canon kartında duruyor olma ihtimali oldukça yüksek. Şimdi önemli olan, bundan sonra ne yapacağınızdır. Kartı hemen kullanmayı bırakın. Ne deneme çekimi yapın. Ne kısa bir klip kaydedin. Ne de menülerde kurcalayın. Ve kameranız ya da bilgisayarınız kartı biçimlendirmeyi isterse, bunu yapmayın.

Çoğu Canon sisteminde, bir fotoğrafı silmek önce dosya kaydını kaldırır. Görüntü verisi ise çoğu zaman üzerine yeni veri yazılana kadar SD kartta kalır. Sırf hala çalışıyor mu diye kontrol etmeye devam ettikleri için kurtarılabilir çekimlerini kaybeden insanlar gördüm. Kötü hamle.

Benim ilk yapacağım şey, SD kartı kameradan çıkarmak olurdu. Eğer bu, yanında küçük bir kilit anahtarı olan standart tam boy bir SD kartsa, anahtarı kilit konumuna getirin. Bu tek başına hiçbir şeyi geri getirmez. Ama şu anda asıl önemli olan şey olan yanlışlıkla yazma işlemlerini önlemeye yardımcı olur.

Ardından bir kart okuyucu kullanın ve kartı bilgisayarınıza takın. Kurtarma işlemi için kamerayı USB ile bağlamayı ben tercih etmem. Benim deneyimime göre, ayrı bir kart okuyucu kurtarma uygulamalarına karta daha temiz erişim sağlar. Ayrıca karta hiçbir şey yazmayın. Windows'ta CHKDSK çalıştırmayın. Mac'te First Aid çalıştırmayın. Bu araçlar dosya sistemi sorunlarını onarmaya çalışır ve amaç silinen fotoğrafları geri almak olduğunda, işleri daha da karmaşık hale getirdiklerini gördüm.

Kurtarma için dosya kurtarma yazılımı kullanın. Disk Drill, bu tür durumlarda kullandığım seçeneklerden biridir. RAW dosyaları dahil yaygın Canon görüntü türlerini destekler ve önizleme özelliği çok yardımcı olur. Bir görüntüyü kurtarmadan önce önizleyebiliyorsanız, kör tahmin yürütmez ve sürücünüze yüzlerce gereksiz dosya aktarmak zorunda kalmazsınız.

Ben olsam adım adım şunu yapardım:

1. Kurtarma uygulamasını SD karta değil, bilgisayarınıza yükleyin.
  2. Canon SD kartı bir kart okuyucuya takın.
  3. Kurtarma aracını açın ve SD kartı seçin.
  4. Tam veya evrensel bir tarama başlatın.
  5. Silinen ya da kaybolan dosyalar bölümünü açın.
  6. Fotoğraflar veya RAW biçimleri için filtre uygulayın.
  7. Sağlam görünenleri önizleyin.
  8. Dosyaları aynı karta geri değil, bilgisayarınıza veya başka bir harici sürücüye kurtarın.

Kartın tek kaynak olduğunu varsaymadan önce, sıkıcı yerleri de kontrol edin. İnsanların kullandıklarını unuttukları yerlerden kayıp çekimlerini geri aldıklarına şahit oldum. Windows kullanıyorsanız Geri Dönüşüm Kutusu'na bakın. Mac'te Çöp Kutusu'nu kontrol edin. File History, Time Machine, Google Drive, iCloud, OneDrive veya Canon image.canon eşitlemesini kullandıysanız, oralara da bakın. Bazen karttaki kopya gitmiş olur ama bulut kopyası hâlâ orada duruyordur.

Silme işlemi yakın zamanda olduysa ve kart o zamandan beri kullanılmadıysa şansınız daha yüksektir. Fotoğrafları sildikten sonra çekim yapmaya devam ettiyseniz, bazı dosyaların üzerine yazılmış olabilir. Bu gibi durumlarda da kurtarma bazen işe yarar, ancak eksik dosyalar veya kayıp görüntülerle karşılaşabilirsiniz.

Yani kısa sürüm şu: Kartı kullanmayı bırakın. Çıkarın. Kurtarma yazılımıyla tarayın. Geri yüklemeden önce dosyaları önizleyin. Kurtarılan fotoğrafları başka bir yere kaydedin. Görüntülerinizi geri alırsanız, ben olsam o karta günün geri kalanında, hatta belki daha uzun süre güvenmezdim. Bu kartlar sorun çıkarmak için en kötü zamanları seçer ve evet, gerçekten can sıkıcıdır.

Kartı kullanmayı bırakın. Bu kısmı @mikeappsreviewer doğru söylemiş.

Ben iki şey eklerdim.

Birincisi, kurtarmayı denemeden önce SD kartın birebir bir imajını alın. Orijinal kart yerine imaj üzerinde çalışın. Bir tarama çökerse veya kart bozulmaya başlarsa, yine de üzerinde çalışabileceğiniz temiz bir kopyanız olur. Windows’ta USB Image Tool veya benzeri uygulamalar bunu yapar. Mac veya Linux’ta, ne yaptığınızı biliyorsanız dd işe yarar. Bu, özellikle kart eskiyse, yavaşsa veya hata vermeye başladıysa daha da önemlidir.

İkincisi, Canon’unuzun çift format kaydedip kaydetmediğini kontrol edin. Birçok kişi RAW artı JPEG çektiğini unutur. Bir seti silersiniz, sonra kurtarmada diğerini bulursunuz. Dosya türüne göre arayın: CR2, CR3, JPG, MOV, MP4. Yalnızca fotoğraflara bakmayın.

Bir noktada biraz katılmıyorum. Tam tarama her zaman ilk adım değildir. Kart yalnızca silindiyse, formatlanmadıysa, önce hızlı bir silinmiş dosya taraması denerdim. Daha az çöp, daha hızlı sonuç. Bu dosyaları bulamazsa, o zaman Disk Drill’de derin taramayı çalıştırın.

Kart 0 bayt gösteriyorsa, formatlamanızı istiyorsa veya okuma sırasında bağlantısı kesiliyorsa, kendin yap kahramanlıklarını atlayın ve önce klonlayın. Etkinlik fotoğrafları yerine konulamazsa, evde çok fazla deneme yapmadan önce profesyonel bir laboratuvarı düşünmeye değer.

Arama için bunu Canon kamera SD kartından fotoğraf kurtarma, silinmiş resimler ve RAW dosyaları olarak düşünün. Çoğu insanın ihtiyaç duyduğu ifade grubu budur.

Ayrıca, SD kart fotoğraf kurtarma için görsel bir adım adım anlatım istiyorsanız bu video fena değil: kamera SD kartından silinen fotoğrafların nasıl kurtarılacağını izleyin

Asıl önemli olan, kurtarmayı karta geri değil bilgisayarınıza yapın. Bu hata insanların başını sürekli yakıyor.

@mikeappsreviewer ne de @boswandelaar da bunun yeterince üstünde durmamış ama benim yapacağım bir şey var: Fotoğrafların gerçekten silinip silinmediğini değil de sadece Canon’un veritabanı garipleştiği için “gizlenmiş” olup olmadığını kontrol edin. SD kartı bilgisayara takın ve DCIM klasörüne manuel olarak bakın. Bazen kamera çekimleri düzgün dizine ekleyemez ama JPG/CR3 dosyaları hâlâ orada olur. Ayrıca 100CANON, 101CANON gibi garip klasör adlarını da kontrol edin.

Görünmüyorlarsa, evet, kurtarma yazılımı doğru hamle. Disk Drill, özellikle CR2/CR3 desteği ve önizleme gerekiyorsa Canon SD kart fotoğraf kurtarma için gayet iyi. Ben ayrıca kurtarılan dosyaları dosya adına göre değil tarih/saate göre sıralardım, çünkü kurtarılan kamera dosyaları çoğu zaman genel adlarla geri gelir ve insanlar sadece karıştıkları için kayıp olduklarını sanır. Sinir bozucu ama düzeltilebilir.

Bazı insanların böyle başlıkları okuyunca kapıldığı “uygulamaları denemeye devam et” fikrine küçük bir itirazım var: Kart sorunlu davranıyorsa orijinal kart üzerinde art arda beş farklı kurtarma aracı çalıştırmayın. Basit bir silme işlemi böylece daha büyük bir karmaşaya dönüşür. Kart stabilse, tabii, gerekirse ikinci bir uygulamayı test edin. Kararsızsa durun.

Ayrıca etkinlikte Canon’un Wi-Fi aktarımını bir kez bile kullandıysanız telefon galerinizle Canon Camera Connect uygulamasının önbelleğini kontrol edin. İnsanların “kayıp” etkinlik fotoğraflarını bu şekilde geri bulduğunu gördüm. Yaygın değil ama 2 dakikaya değer.

Bunu sonradan aratacak olanlar için, bu temelde yanlışlıkla silmeden sonra RAW ve JPEG dosyaları dahil Canon kamera SD kart silinen fotoğraf kurtarmadır. Burada ilgili bir başlık da buldum: Silinen düğün ve etkinlik fotoğrafları için Canon SD kart fotoğraf kurtarma tartışması.

En önemli şey: kurtarmayı bilgisayarınıza yapın, sonra da bu kartı önemli hiçbir şey için kullanmayın. Kartlar çok hızlı şüpheli hale gelir ve asla uygun bir zamanda bozulmaz.

@boswandelaar, @sternenwanderer ve @mikeappsreviewer’ın zaten ele aldıklarına ek olarak bir açı daha: iddialı bir şey yapmadan önce kartın gerçek kapasitesini ve sağlığını kontrol edin. Bildirilen boyut birden yanlış görünüyorsa veya okuma hızları sürünüyorsa, bu basit silmeden çok kart arızasına işaret eder. Bu durumda, yapılan her ek tarama bir kumardır.

Ayrıca kameranın “sil” işlevinin normal davrandığını da varsaymazdım. Canon kartları bazen pil çıkarıldıktan veya bir güç aksamasından sonra hasarlı bir FAT/exFAT dizin yapısıyla sonuçlanabilir; bu da silinme gibi görünür ama aslında meta veri kaybıdır. Bu önemlidir çünkü kurtarma işlemi fotoğrafları orijinal adları veya klasör yapısı olmadan geri getirebilir, ancak görüntü verisi hâlâ sağlam olabilir.

Disk Drill burada makul bir seçenek, özellikle de Canon RAW türlerini iyi işlemesi ve önizleme özelliğinin kullanışlı olması nedeniyle.

Artıları:

• iyi RAW/JPEG algılama
  • kolay önizlemeler
  • dosya türüne göre basit filtreleme

Eksileri:

• derin taramalar çok fazla gereksiz sonuç döndürebilir
  • en ucuz seçenek değil
  • kart fiziksel olarak kararsızsa daha az ideal

Kurtarmadan sonra yapacağım bir şey: dosya boyutlarını karşılaştırmak ve etkinliğin başından, ortasından ve sonundan kurtarılan birkaç görüntüyü açmak. Bazen insanlar yüzlerce dosyayı kurtarıyor, sonra yarısının bozuk olduğunu fark ediyor. Bunu hemen doğrulamak daha iyidir.

Fotoğraflar kritik öneme sahipse, tek bir dikkatli geçişten sonra durur ve sonsuz yazılım denemeleri yapmak yerine işi bir kurtarma laboratuvarına devrederdim. Olağan “araçları test etmeye devam et” yaklaşımından ayrıldığım nokta burası.