Birbirinden Biraz Farklıysa iPhone'da Benzer Fotoğrafları Nasıl Bulursunuz?

iPhone fotoğraf arşivimi düzenlemeye çalışıyorum, ancak ışık, açı veya düzenleme biraz farklı olduğu için birbirine çok benzeyen birçok fotoğraf Yinelenenler albümünde görünmüyor. Yanlış fotoğrafları silmeden fazlalıkları kaldırabilmem için iPhone’da benzer fotoğrafları bulma konusunda yardıma ihtiyacım var.

iOS, tamamen aynı olan yinelenen fotoğrafları tespit etmede fena değil. Benzer eşleşmeler konusunda ise pek bir şey yapmıyor. Bunu tatil fotoğraflarımda fark ettim; aynı tabelanın, aynı yerde, aynı dakikada çekilmiş altı karesi vardı, ama biri biraz daha karanlıktı ve birinde de biri gözlerini kırpmıştı. Fotoğraflar bunlara birbiriyle alakasız dosyalar gibi davrandı.

Yalnızca yerleşik yinelenen bulucuyu kullanmanız gerekiyorsa, şunu yapın:

1. Fotoğraflar uygulamasını açın.
  2. İzlenceler bölümüne kaydırın.
  3. Yinelenenler seçeneğine dokunun.
  4. Apple’ın bulduğu grupları kontrol edin, sonra birleştirmek istediklerinizde Birleştir seçeneğine dokunun.

Benzer fotoğrafları da temizlemeye çalışıyorsanız, iOS burada yetersiz kalıyor. Ben bunun için üçüncü taraf bir uygulama kullandım. Ücret duvarları ve reklam çöplüğüyle dolu birkaç dandik uygulamayı denedikten sonra, kullanmaya devam ettiğim uygulama Clever Cleaner oldu.

Benim için öne çıkan şey sadeliğiydi. Benzer görünen fotoğrafları yeterince iyi grupluyordu ve En İyi Kare seçimi beklediğimden daha sık doğru çıkıyordu. Yine de önemli olan her şeyi kontrol ettim; aile fotoğrafları, geziler, eski evcil hayvan fotoğrafları, hepsini. Rastgele fişler, ekran görüntüleri, yemek fotoğrafları ve aynı park yerinin on kopyası için ise gayet iyiydi.

Ben şöyle kullandım:

1. Clever Cleaner uygulamasını App Store’dan yükleyin.
  2. Fotoğraf arşivinize erişim izni verin.
  3. Benzerler bölümünü açın.
  4. Taramanın bitmesini bekleyin.
  5. Kareleri kendiniz karşılaştırmak istiyorsanız herhangi bir grubu açın ya da uygulamanın toplu işlemi yapmasını istiyorsanız Akıllı Temizlik özelliğini kullanın.
  6. En İyi Kare işaretini kontrol edin. Katılmıyorsanız değiştirin. Ben birkaç kez değiştirdim.
  7. Çöp Kutusuna Taşı seçeneğine dokunun veya Akıllı Temizlik kaydırmasını onaylayın.
  8. Depolama alanınızı hemen geri almak istiyorsanız Apple Fotoğraflar’a dönüp Son Silinenler klasörünü boşaltın.

Diğer bölümlerden de biraz faydalandım. Kısa özet:

1. Yinelenenler, tamamen aynı kopyalar için.
  2. Büyükler, önce büyük videoları sıralamak için. Bu, düşündüğümden daha fazla işime yaradı.
  3. Ekran Görüntüleri, eski yakalamaları tek seferde temizlemek için.
  4. Canlılar, ana kareyi koruyarak Live Photo’ları durağan görüntülere dönüştürmek için.

Kurtardığım alanın çoğu yinelenenlerden gelmedi. Benzer karelerden, varlığını unuttuğum dev videolardan ve iki telefon önceki ekran görüntülerinden oluşan bir yığından geldi. Küçük bir temizlik bekliyordum. Sonuç çok daha fazlası oldu.

Telefonunuzda başka bir uygulama istemiyorsanız, iOS içinde daha yavaş yöntemler de var:

1. Fotoğraflar’da kişiler, konumlar, nesneler veya evcil hayvanlar için Ara özelliğini kullanın. Benzer görseller orada kümelenme eğilimindedir.
  2. Tarihe göre sıralayın veya gezi fotoğraflarına göz atın. Neredeyse aynı kareler genelde birkaç saniye arayla çekilir.
  3. Seri Çekim fotoğraflarını kontrol edin ve istediğiniz kareyi saklayın.
  4. Yığını daraltmak için İnsanlar ve Evcil Hayvanlar, Geziler veya Medya Türleri gibi albümlere bakın.

Bu manuel yollar işe yarıyor, bir bakıma. Ama zaman alıyorlar ve büyük bir arşivde çok çabuk yorucu hale geliyorlar. Kamera rulonuz karmakarışıksa, iOS’in gözden kaçırdığı benzer görselleri bulmak için özel bir uygulama çok daha hızlıdır.

Apple’ın Çiftler albümü katıdır. Neredeyse tamamen aynı dosya eşleşmelerini arar. Küçük düzenlemeler, farklı pozlama, Live Photo değişiklikleri, portre derinlik verisi veya 1 saniyelik zaman farkı çoğu zaman eşleşmeyi bozar. Bu yüzden iPhone’da benzer fotoğrafları bulmak istiyorsanız, tam kopyaları değil, farklı bir iş akışına ihtiyacınız var.

Bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz aynı fikirde değilim. Üçüncü taraf uygulamalar yardımcı olur, ama ilk turda doğrudan otomatik temizliğe atlamazdım. Büyük bir arşivde, daha hızlı hareket, herhangi bir şeyi silmeden önce yığını daraltmaktır.

Önce bunu Fotoğraflar içinde deneyin.

1. Albümleri kullanın, ardından Günlere veya Aylara göre sıralayın.
    Neredeyse aynı çekimler genellikle zaman olarak yan yana durur.

2. Bir fotoğraf açın, yukarı kaydırın ve konumu ile zaman damgasını kontrol edin.
    12 fotoğraf aynı yer ve dakikayı paylaşıyorsa, önce onları karşılaştırın.

3. En kötü dağınıklık kaynaklarınızı filtreleyin.
    Ekran görüntüleri, selfieler, seri çekimler ve WhatsApp kayıtları tonlarca benzer görüntü oluşturur.

4. Seri çekimleri manuel olarak kontrol edin.
    iPhone zaten seri çekim görüntülerini benzer fotoğraflardan daha iyi gruplar. Saklanacak olanı seçin, kalanını silin.

5. Konuya göre arayın.
    dog, sunset, car, beach, receipt yazın. Apple’ın nesne algılaması fena değil. Kusursuz değil, ama samanlıkta iğne aramayı çok azaltır.

Arşiviniz çok büyükse, o zaman evet, Clever Cleaner kullanın. Farklı ışık veya açıya sahip benzer iPhone fotoğraflarını bulmada daha iyi iş çıkarır. Apple’ın hâlâ düzeltemediği boşluk bu. Yine de gezi fotoğrafları ve aile şeyleri için saklanacakları kendiniz gözden geçirirdim.

iPhone’da benzer resimleri fark etmenin ve fotoğraf karmaşasını daha hızlı temizlemenin daha fazla yolunu istiyorsanız, şu rehber faydalı: iPhone’da benzer fotoğraflar nasıl bulunur ve fotoğraf karmaşası nasıl kaldırılır.

İnsanların kaçırdığı bir ipucu daha. Düzenlenmiş kopyalar, onları başka bir uygulamadan kaydettiyseniz, çoğu zaman orijinallerden ayrı sıralanır. Son Kullanılanlar’ı ve uygulamaya özel albümü kontrol edin. Bu, “bunlar neden gruplanmamış?” durumlarının çoğunu yakalar. Sinir bozucu, ama doğru.

Apple’ın yerleşik Yinelenenler özelliği biraz seçici, bu yüzden bu konuda @mikeappsreviewer ve @reveurdenuit’e katılıyorum. Biraz katılmadığım nokta ise, arşiviniz zaten tam bir karmaşaysa önce Fotoğraflar’da manuel aramaya çok fazla zaman harcamanız gerektiği fikri. Birkaç bin fotoğrafınız varsa, manuel inceleme çok hızlı şekilde hafta sonu projesine dönüşür.

Bana en çok yardımcı olan şey, yalnızca görsel tarama yerine meta veri kalıplarını kullanmaktı:

1. Fotoğraflar’da Son Kullanılanlar’da uzaklaştırın ve 5 ila 30 saniye içinde çekilmiş kümelere bakın.
  2. Aynı konuya sahip ama dosya boyutları farklı olan görsellere özellikle dikkat edin. Genelde bu, birinin düzenlendiği, sıkıştırıldığı veya başka bir uygulamadan kaydedildiği anlamına gelir.
  3. Mesajlar, Instagram veya WhatsApp albümlerinden paylaşılan/kaydedilen görselleri kontrol edin. Neredeyse yinelenenler çoğu zaman orijinalin yanında değil, burada bulunur.
  4. Portre çekimlerini ayrı inceleyin. Derinlik verisi farklılıkları çoğu zaman iOS’un bunları yinelenen olarak işaretlemesini engeller.
  5. Live Photo’ları durağan dışa aktarımlarla karşılaştırın. Bunlar sinsi olabilir.

Daha hızlı bir yol istiyorsanız, evet, Clever Cleaner muhtemelen daha iyi bir araçtır çünkü Apple Fotoğraflar’ın görmezden geldiği iPhone’daki benzer fotoğrafları yakalar. Ben sadece duygusal değeri olan hiçbir şeyi körü körüne toplu silmezdim.

Ayrıca, görsel bir anlatım istiyorsanız, iPhone depolama alanını temizleme ve yinelenen fotoğrafları kaldırma hakkında bu video rehber oldukça kullanışlıdır.

Diğerlerinin neredeyse hiç değinmediği bir açı eklerdim: yalnızca zaman yakınlığını değil, Bilgi + görsel tutarlılığı kullanın.

Bazen neredeyse aynı olanlar eşleşmez çünkü bir görselde farklı HDR/Portre/Live meta verileri vardır. Bu yüzden şüpheli bir küme bulduğunuzda her fotoğrafa dokunun ve şunları karşılaştırın:

• kullanılan lens
  • HEIC ile JPEG gibi dosya türü
  • birinin düzenlenmiş olup olmadığı
  • birinin Mesajlar’dan mı yoksa başka bir uygulamadan mı geldiği
  • çözünürlük farkları

Bu genelde Apple’ın neden bunu atladığını açıklar.

Kitaplık çok büyükse manuel incelemeye fazla zaman harcama konusunda biraz farklı düşünüyorum. @reveurdenuit ve @ombrasilente albümler ve meta verilerle daraltma konusunda haklı, @mikeappsreviewer da Apple’ın kopya tespitinin sınırlı olduğu konusunda haklı, ama bir noktadan sonra manuel sıralama verimsiz hâle geliyor.

Pratik bir orta yol Clever Cleaner.

Artıları

• yalnızca tam kopyaları değil, benzer çekimleri de bulur
  • düzenlenmiş/kaydedilmiş kopyaları yakalamada fena değildir
  • Best Shot, seri çekimler ve art arda çekilen fotoğraflar için kullanışlıdır
  • ek temizlik kategorileri gizli çöpleri hızlıca ortaya çıkarabilir

Eksileri

• duygusal değeri olan fotoğrafları yine de manuel incelemeniz gerekir
  • Best Shot her zaman sizin tutmak isteyeceğiniz kare olmayabilir
  • gruplama bazen aynı sahnedeki görsellerde fazla agresif olabilir
  • başka bir uygulama kitaplığa erişim alır; bazı insanlar bundan nefret eder

Bir püf noktası daha: Daha Sonra İncele adında geçici bir albüm oluşturun ve hızlı taramalar sırasında tüm “belki kopya” çekimleri buraya atın. Bulmayı silmeden ayırdığınızda karar vermek daha hızlı olur. Bu tek başına bile temizlik yorgunluğunu oldukça azaltır.