Sürücüm yeniden başlatmadan sonra aniden NTFS’ten RAW’a dönüştü ve şimdi onu açamıyor veya önemli dosyalara erişemiyorum. Veri kaybı olmadan bir RAW sürücüyü NTFS’ye dönüştürmenin en güvenli yoluna ya da biçimlendirmeden önce önce verileri kurtarmaya ihtiyacım var. Sorunu daha da kötüleştirmemek için en iyi adımlar ve araçlar konusunda yardım arıyorum.
Bunu hemen NTFS’ye dönüştürmeyi şimdilik erteleyerdim. Windows bir bölümü RAW olarak gösterdiğinde, benim gördüğüm kadarıyla durum basit: artık orada duran dosya sistemini tanımıyor. Sebep değişebilir. Bununla hatalı bir çıkarma işleminden sonra, yarıda kesilen bir yazma işleminde, dosya sistemi hasarında, zayıf sektörlerde, saçma yazılımlarda ve bir keresinde de ölmekte olan ve bunu kabul etmesi epey süren bir sürücüde karşılaştım.
Ana mesele şu. Dosyalarınız çoğu zaman hâlâ sürücünün üzerindedir. Bu yüzden önce verileri alır, onarımlarla sonra uğraşırdım.
Adım 1: Sürücüye Disk Yönetimi’nde bakın
Disk Yönetimi’ni açın ve sürücünün beklenen boyutu gösterip göstermediğini kontrol edin. Kapasite normal görünüyorsa, RAW görünse bile kurtarmayı denemeye değer görürdüm. Sürücü sürekli kayboluyorsa, yanlış boyut gösteriyorsa veya garip sesler çıkarmaya başlıyorsa, orada dururdum. Bu işaretleri daha önce görmezden geldim. Kötü bir karardı. Arızalanan bir sürücüde tekrarlanan okuma işlemleri genelde durumu daha da kötüleştirir.
Adım 2: Dosyaları Disk Drill ile kurtarın
RAW birimlerde Disk Drill ile oldukça iyi sonuçlar aldım çünkü sizi ayrı tarama modları arasında gidip gelmeye zorlamıyor. Sorunlu sürücüyü seçiyorsunuz, çalıştırıyorsunuz ve sonrasında bulduklarını inceliyorsunuz.
Bunu ben şöyle yapardım:
- Disk Drill’i farklı bir diske kurun. RAW sürücüye kurmayın.
- Programı açın ve gerekirse RAW bölümü ya da tam fiziksel sürücüyü seçin.
- Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın ve taramanın bitmesine izin verin. RAW taramaları bazen uzun sürer, bu yüzden sürücü sorun çıkarmaya başlamadıkça yarıda kesmezdim.
- Sonuçları tür filtreleriyle veya arama alanıyla inceleyin. Klasör görünümü varsa ona da bakın. Orijinal klasör yapısı korunmuşsa bunun çok yardımcı olduğunu gördüm.
- Önce önemli dosyalarınızı önizleyin. Fotoğraflar, belgeler, video dosyaları, en çok ne önemliyse. Önizlemeler açılıyorsa şansınız daha yüksektir.
- Geri almak istediklerinizi seçin.
- Her şeyi başka bir sürücüye kurtarın. Asla tekrar RAW bölümün üzerine yazmayın.
Tarama sırasında disk bağlantıyı kesmeye başlarsa veya okuma hızı aniden dibe vurursa, durur ve önce tam bir birebir imaj alırdım. Bunu geç öğrendim. İmajdan okumak, sorunlu bir sürücüyü tekrar tekrar zorlamaktan daha güvenlidir.
Adım 3: Veriler güvendeyken sürücüyü onarın
Dosyalarınız başka bir yerde saklandıktan sonra, o zaman diskin kendisi üzerinde çalışırdım. Çözüm en başta neyin bozulduğuna bağlıdır, bu yüzden her RAW bölüme aynı şekilde yaklaşmazdım.
Kabaca şu sırayla kontrol ederdim:
- Dosya sistemi bozulmuşsa ve verilerinizi zaten aldıysanız, onu NTFS olarak biçimlendirin.
- Bölüm tablosu hasar aldıysa bölüm yapısını onarın veya yeniden oluşturun.
- Windows bölümü görüyorsa ama düzgün bağlamayı reddediyorsa bir sürücü harfi atayın.
- CHKDSK’yi yalnızca kurtarmadan sonra çalıştırın. Dosya sistemine değişiklik yazar, bu yüzden dosyalar hâlâ önemliyken bunu ilk adım olarak kullanmazdım.
- Bu durum bir Windows güncellemesinden sonra başladıysa veya sorun yalnızca tek bir bilgisayarda oluyorsa, depolama denetleyicisi sürücülerini ve USB sürücülerini güncelleyin ya da yeniden kurun.
- SMART hataları, bozuk sektörler veya tekrarlanan okuma hataları görünmeye devam ediyorsa sürücüyü değiştirin. O noktada ben artık ona güvenmem.
Tekrar çalışmaya başladıktan sonra, güvenmeden önce biraz test ederdim. Birkaç büyük dosya kopyalayın, bağlantısını kesip yeniden takın, sonra hâlâ normal şekilde bağlanıp bağlanmadığını kontrol edin. Biçimlendirmeden sonra tekrar RAW’a dönüyorsa, bunu kötü bir işaret sayardım. Genelde cihazın kendisi ömrünün sonuna yaklaşıyordur ve donanımı kurtarmaya çalışmak zaman kaybına dönüşür.
Önce RAW’ı NTFS’ye dönüştürmeyin. Dosyalarınız önemliyse bu güvensiz yoldur.
Bu konuda @mikeappsreviewer ile bir noktada hemfikirim, önce kurtarın. Ancak yaygın bir alışkanlık konusunda aynı fikirde değilim. Onarım denemelerini erken aşamada, hatta hafif olanları bile atlarım. RAW bir birim çoğu zaman bozuk önyükleme sektörü, hasarlı MFT, arızalı USB köprüsü veya bozulmakta olan medya anlamına gelir. Her yazma işlemi kurtarma ihtimalini düşürür.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
-
CrystalDiskInfo veya smartctl ile SMART sağlığını kontrol edin.
Sağlık kötü görünüyorsa, sıcaklık anormalse veya yeniden eşlenen ve bekleyen sektörler artıyorsa, dosya sistemi düzeyindeki araçları kullanmayı bırakın. -
Diskte herhangi bir kararsızlık varsa önce sürücünün klonunu alın.
HDD Raw Copy Tool veya ddrescue kullanın. Orijinal üzerinde değil, klon üzerinde çalışın. Donan, bağlantısı kesilen veya aşırı yavaş okuyan sürücüler için en güvenli yol budur. -
Verileri klondan veya RAW diskten Disk Drill ile kurtarın.
Disk Drill, kayıp bölümleri ve dosya oyma işlemlerini tek bir iş akışında ele aldığı için RAW bölüm kurtarma konusunda güçlüdür. Kurtarılan dosyaları farklı bir diske kaydedin. -
Verileriniz güvendeyse, orijinali silip NTFS olarak biçimlendirin.
Medya sorunu olduğundan şüpheleniyorsanız hızlı değil, tam biçimlendirme kullanın. Ardından büyük dosya kopyalarıyla test edin.
Biçimlendirmeden RAW sürücüden dosyaların nasıl kurtarılacağına dair basit bir rehber istiyorsanız, bu yardımcı olur: biçimlendirmeden önce RAW sürücüden verilerin nasıl kurtarılacağını izleyin
Bir şey daha. RAW üzerinde CHKDSK genellikle type of the file system is RAW sonucunu verir ve işe yarar hiçbir şey yapmaz, ya da daha kötüsü, hasarlı bir NTFS birimindeki meta verileri değiştirir. Kurtarmadan önce ona hiç dokunmazdım.
Gerçekten de “veri kaybı olmadan RAW’ı NTFS’ye dönüştür” diye sihirli bir düğme yok. Windows bunu RAW olarak görüyorsa, güvenli yol önce verileri kurtarmak, sonra NTFS olarak biçimlendirmektir. Kurtarmadan önce o diske yazı yazan her şey kumardır.
Genel olarak @mikeappsreviewer ve @nachtschatten’a katılıyorum, ama bir şey eklerdim: derin taramalara geçmeden önce, diske yazı yazmayan en az müdahaleci kontrolleri deneyin. Farklı bir USB kablosu, farklı bir port, farklı bir kutu ya da mümkünse doğrudan SATA ile bağlayın. Gayet sağlam NTFS disklerin, sadece USB köprüsü saçmaladığı için RAW olarak göründüğünü gördüm. Kulağa saçma geliyor ama insanların kabul ettiğinden çok daha sık oluyor.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Diski hemen kullanmayı bırakın
- Diskin BIOS ve Disk Yönetimi’nde doğru algılanıp algılanmadığını kontrol edin
- Başka bir bağlantı yöntemi deneyin
- Hâlâ RAW görünüyorsa, dosyaları başka bir diske kurtarın
Kurtarma için, Disk Drill RAW diskler için sağlam bir seçimdir çünkü hem kaybolan dosya sistemi verilerini hem de imza tabanlı bulunan dosyaları tek geçişte bulabilir. Programı başka bir diske kurun, RAW diski tarayın, önemli olanları önizleyin ve farklı bir depolama aygıtına kurtarın. Disk kararsızsa, önce klonlayın, sonra klonu tarayın.
Dosyalarınız güvene alındıktan sonra diski yeniden NTFS olarak biçimlendirmelisiniz. Bundan sonra tekrar RAW olursa, donanım muhtemelen ömrünün sonuna yaklaşıyordur.
Ayrıca, Disk Drill dışındaki araçları da karşılaştırmak isterseniz, hasarlı diskler için en iyi sabit disk kurtarma ve onarım yazılımları hakkındaki bu derlemeye göz atmaya değer.
Kısa versiyon: önce dönüştürmeyin, önce kurtarın. En güvenli yöntem budur, nokta.
Ben, büyük noktada @nachtschatten, @andarilhonoturno ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim: önce biçimlendirmeyin. Ama insanların çok sık atladığı bir ek noktayı daha vurgulamak isterim: bunun gerçekten bir dosya sistemi sorunu mu olduğunu, yoksa bir bölüm türü bayrağı veya harici kutu çeviri sorunu mu olduğunu doğrulayın.
Bir sürücü, NTFS verileri hâlâ büyük ölçüde sağlamken bile RAW görünebilir. Herhangi bir ağır taramadan önce, bölümü salt okunur bir bölümleme aracında kontrol edin ve bölüm kimliği, boyutu ve başlangıç ofsetinin hâlâ mantıklı olup olmadığına bakın. Bu değerler yanlışsa, kurtarma yazılımı yine de işe yarayabilir, ancak daha hızlı çözüm hatalı bir USB adaptörünü veya bozulmuş bölüm girdisini belirlemekken, tarama için saatlerinizi boşa harcayabilirsiniz.
Benim görüşüm:
- Bu bir harici sürücü ise, mümkünse kutusunun dışında test edin.
- Bölüm sınırları doğru görünüyorsa, o zaman kurtarmaya geçin.
- Yanlış görünüyorlarsa, bölüm haritasını yalnızca klonlamadan sonra düzeltmeyi düşünün.
Disk Drill hakkında:
Artıları
- RAW birim taramalarında iyidir
- Dosya sistemi yeniden oluşturmayı imza tabanlı kurtarma ile birleştirir
- Önizleme, kaydetmeden önce dosya bütünlüğünü kontrol etmek için faydalıdır
Eksileri
- Derin taramalar, büyük ve hasarlı disklerde yavaş olabilir
- Meta veriler ciddi şekilde bozulmuşsa dosya adları/klasör yapısı tamamen korunamayabilir
- Görüntü alma işleminden önce mekanik olarak arızalanan bir sürücüde ilk kullanacağım araç bu olmazdı
Bu yüzden benim için en güvenli sıra şu: donanım mantıklılık kontrolü, salt okunur bölüm incelemesi, bir şey kararsız görünüyorsa klonlama, ardından Disk Drill veya benzeri ile kurtarma, sonra dosyalar güvence altına alındıktan sonra NTFS’ye tam yeniden biçimlendirme.
Diğerleriyle küçük bir anlaşmazlığım var: Harici olarak sorunlu bir USB üzerinden bağlanan orijinal diskte doğrudan uzun bir kurtarma taramasına başlamazdım. Bu kurulum çok sık yanıltır.