Sabit diskteki dosyaları daha fazla hasara yol açmadan kurtarmak için yardıma mı ihtiyacınız var

Sabit diskim aniden garip tıklama sesleri çıkardıktan sonra çalışmayı durdurdu ve önemli fotoğrafları, iş belgelerini ve kişisel dosyaları kaybetmekten endişeleniyorum. Hasarı daha da kötüleştirmeden veya kalıcı dosya kaybı riskine girmeden arızalanan bir sabit diskten veri kurtarmanın en güvenli yolu konusunda tavsiyeye ihtiyacım var.

Dosyalar önemliyse, şimdi diske yazmayı bırakın. Ciddiyim. İnsanların aynı diske bir şeyler kopyalayarak, oraya kurtarma uygulamaları kurarak ya da temizleme araçları çalıştırarak hasarı daha da kötüleştirdiğini gördüm. Eski sektörlerin üzerine bir kez yazıldığında, şansınız düşer.

Normal bir sabit disk, birçok durumda size hâlâ bir şans verir. Silinmiş dosyalar, bozuk bölümler, yanlışlıkla biçimlendirme, hatta diskin RAW duruma geçmesi bile, donanım fiziksel olarak bozulmaya başlamadıysa çoğu zaman kurtarılabilir.

İlk kontrol edeceğim şey diskin davranışı olurdu.

Tekrarlayan tıklama sesleri, sürtünme, dönüp durma ve dur-kalk döngüleri duyuyorsanız ya da disk sistemden sürekli düşüyorsa, bunu önce dosya sorunu değil donanım sorunu olarak değerlendirirdim. Aynı şekilde, aşırı yavaş tepki veriyorsa, Dosya Gezgini’ni kilitliyorsa ya da tarama ortasında kayboluyorsa da öyle. Normal bir HDD yüksek sesli ritmik tıklamalar çıkarmamalıdır. Çıkarıyorsa, onu kurcalamaya devam etmeyin.

Ayrıca S.M.A.R.T. raporuna da bakmalısınız:
S.M.A.R.T. verileri

Bu, diske yerleşik sağlık günlüğüdür. Ben genelde bozuk sektörlere, yeniden eşlenen sektörlere, okuma hatalarına, ısı sorunlarına ve hızla yükselen değerlere bakarım. Bu değerler kötü görünüyorsa ya da kontroller arasında daha da kötüleşiyorsa, rastgele testler yapmayı bırakırım. CHKDSK yok. Onarım denemesi yok. Bir tane daha tarama yok. Bunlar zayıf bir diski uçurumdan aşağı itebilir.

Disk hâlâ okunabiliyorsa ve veriler önemliyse, daha güvenli hareket genelde önce bire bir imaj almaktır. Eğer tıklıyorsa ya da ciddi şekilde bağlantısı kopuyorsa, profesyonel kurtarma daha mantıklı olmaya başlar.

Disk yazılım tabanlı kurtarma için yeterince stabil kalıyorsa, o zaman hızlı davranın ve normal şekilde kullanmak yerine yazılımla kurtarma yapın. İnsanların sıkça başvurduğu seçeneklerden biri Disk Drill. Ben bunu bazı eski araçlara göre daha kolay buldum; çoğunlukla birden fazla tarama türünü tek yerde topladığı ve sizi garip menülere boğmadığı için.

Bana öne çıkan yönleri şunlardı:

Yaygın Windows ve macOS dosya sistemlerini destekler.
Kurtarmadan önce dosyaları önizlemenize izin verir.
S.M.A.R.T. bilgilerini okuyabilir.
Disk kararsızsa önemli olan bire bir yedek imaj oluşturabilir.

Önizleme, insanların düşündüğünden daha önemlidir. Bulunan bir fotoğrafı, belgeyi ya da video parçasını açtığınızda sağlam görünüyorsa, saatlerinizi işe yaramaz verileri kurtarmaya harcamadan önce faydalı bir şey öğrenmiş olursunuz.

Genel süreç yeterince basittir:

1. HDD’yi bağlayın.
  2. Disk Drill’i başka bir yere kurun, bozuk diske değil.
  3. Açın ve sorunlu diski seçin.
  4. Taramayı başlatın.
  5. Çalışmasına izin verin ya da tarama sırasında bulunan dosyaları kontrol edin.
  6. İhtiyacınız olanları önizleyin.
  7. Her şeyi farklı bir depolama aygıtına kurtarın.

Aynı HDD’ye geri değil. İnsanların bunu yapıp beş dakika sonra pişman olduğunu gördüm.

Disk düzgün algılanmayı bırakırsa, tarama kilitlenirse ya da okuma sırasında sesler kötüleşirse, burada durun. Üzerine gitmeye devam etmeyin. Bunlar, bir diskin tamamen okunamaz hale gelmesinden hemen önce sık gördüğüm işaretlerdir.

Tıklama sesi kötüye işarettir. Sürücünün gücünü kapatıp tekrar açmayı bırakırdım. Her yeniden dönmeye başlama ek stres yaratır ve arızalı kafalar genelde hızla daha kötü hale gelir.

Bir konuda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, onarım araçlarını çalıştırmayın. Hatta daha da ileri giderdim. Sürücü baştan beri fiziksel tıklama sesi çıkarıyorsa kendin yap yöntemlerini atlayın. Yazılım dosya kaybı ve dosya sistemi hasarında yardımcı olur. Kafa çarpmasını düzeltmez. Fotoğraflar ve iş dosyaları maliyetten daha önemliyse, temiz oda hizmeti veren bir yer daha güvenli yoldur.

Yine de evde denemek istiyorsanız, riski düşük tutun.

1. Sürücüyü çıkarın ve ikincil sürücü olarak bağlayın ya da kendi güç kaynağı olan bir USB yuvası kullanın.
  2. Önce başka bir bilgisayarda ve başka bir kabloyla test edin. Kötü kablolar, insanların düşündüğünden daha sık ölü sürücü belirtilerini taklit eder.
  3. BIOS veya Disk Yönetimi’ni izleyin. Kapasite yanlış görünüyorsa ya da algılama gidip geliyorsa durun.
  4. Yeterince uzun süre görünür kalırsa, önce bunu eşit veya daha büyük boyutta sağlıklı bir sürücüye klonlayın.
  5. Kurtarmayı orijinalde değil, klonda çalıştırın.

Dosya kurtarma yazılımı olarak Disk Drill, kararlı bir klonu taramak ve fotoğrafları, belgeleri ve klasörleri geri almak için uygundur. Onu farklı bir diske kurun. Kurtarılan dosyaları da farklı bir diske kaydedin. Arızalı olana tek bir bayt bile yazmayın. Sabit sürücüden kalıcı olarak silinen dosyaların nasıl kurtarılacağıyla ilgili blog içerikleri arama ve adım adım anlatımlar için iyidir, ama tıklama sesi varsa önce klonlama gelir.

Hızlı bir açıklama istiyorsanız, bu video sağlamdır:
silinen sabit sürücü dosyalarının güvenli şekilde nasıl kurtarılacağını izleyin

Büyük mesele, dondurucu numaraları yok. İnsanlar hâlâ bu saçmalığı paylaşıyor ve evet, bazen beş dakika işe yarıyor, sonra sürücü tamamen ölüyor.

Tıklama sesi genellikle bunun artık bir “hangi kurtarma uygulamasını çalıştırmalıyım?” durumu değil, “kurtarılabilir bir sürücüyü tamamen ölü hale getirmekten nasıl kaçınırım?” durumu olduğu anlamına gelir.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @shizuka’ya katılıyorum, ancak tıklamalar başladıktan sonra fazla test yapma konusunda biraz daha az iyimserim. Birçok kişi sadece “görünüp görünmediğine bakmak” için 20 kez daha açarak en iyi şansını boşa harcıyor. Benim kaçınacağım kısım bu olurdu.

Yeterince vurgulanmamış birkaç şey daha yapardım:

• Eğer bu harici bir HDD ise, gerçekten kutu, adaptör veya güç adaptörü mü sorunlu diye kontrol edin. Bazen sürücü iyidir ve asıl bozulan şey USB-SATA köprüsüdür.
  • Sürücü hâlâ algılanıyorsa, önce en büyük klasörleri değil, yerine konması en zor dosyaları alın.
  • Belirtilerin tam olarak ne olduğunu not edin: dönmeye başlarken tıklıyor, 30 saniye sonra kayboluyor, BIOS’ta yanlış boyut görünüyor vb. Bu bilgi, kendin yap yönteminin denemeye değer olup olmadığına karar vermeye yardımcı olur.
  • Veriler iş açısından kritikse veya yedeği olmayan aile fotoğraflarıysa, çok fazla deneme yapmadan önce bir veri kurtarma laboratuvarından fiyat alın. Birçok yerde fiyat teklifi ücretsizdir.

Yaygın “hemen tara” tavsiyesine küçük bir itirazım var: mekanik olarak dengesiz bir diskte tam tarama zorlayıcı olabilir. Önce klonlayabiliyorsanız, bunu yapın. Klonlayamıyorsanız ve aktif olarak tıklıyorsa, durur ve profesyonel yardım düşünürdüm.

Sürücü başka bir kablo/kutu ile yeterince okunabilir hale gelirse, Disk Drill’i sağlıklı bir makinede kullanın, başka bir yere kurun ve kurtarmayı yalnızca başka bir diske yapın. Kararlı bir kaynaktan veya klondan dosya çekmek için uygundur, ancak arızalı donanım için sihirli bir çözüm değildir.

Ayrıca, daha fazla topluluk görüşü istiyorsanız bu yardımcı olabilir:
Facebook teknoloji topluluğundan gerçek dünyaya uygun sabit disk kurtarma tavsiyeleri

Ana nokta şu: CHKDSK yok, birleştirme yok, “sürücüyü onar” istemi yok, dondurucu saçmalıkları yok. Bu tür şeyler fazlasıyla sık öneriliyor.

Artı tıklaması sonrası ani arıza, önceliği kurtarma yazılımından triage değerlendirmesine kaydırır. Onarımlardan kaçınma konusunda @shizuka, @ombrasilente ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, ancak gürültü keskin ve tekrarlanabiliyorsa temel düzeyde işe yarıyor mu testleri yapma konusunda biraz daha az ikna olmuş durumdayım. Ölmekte olan bir kafa yığını, fazladan bir spin-up olayını sonuncusuna dönüştürebilir.

Benim ekleyeceklerim:

• Harici bir sürücüyse, ne yaptığınızı biliyorsanız diski kutusundan çıkarın. Birçok ölü sürücü aslında bozuk USB köprü kartıdır.
  • Koku önemlidir. Yanmış elektronik kokusu, kafa hasarından çok PCB/güç sorununa işaret eder.
  • Sürücüyü hissedin. Hiç dönmemesi, dönüp tıklaması durumundan farklı bir koldur.

Benim kuralım:

• Dönmüyor, algılanmıyor, yanık kokusu var: önce laboratuvar fiyat teklifi.
  • Dönüyor, tıklama yok, algılama kararlı: klonlama/imaj alma yolu.
  • Dönüyor, tıklıyor, kayboluyor: erken durun ve profesyonel kurtarmayı değerlendirin.

Disk Drill hakkında: sağlıklı bir klonda iyidir, mekanik olarak kararsız bir orijinalde değil.

Artıları:

• basit arayüz
  • dosyaları iyi önizler
  • fotoğraflar/belgeler için yeterince iyi
  • arızalı disk yerine bir imajdan çalışabilir

Eksileri:

• taramalar uzun sürebilir
  • derin taramalar dağınık dosya adları döndürebilir
  • donanım arızasına karşı sihirli değildir
  • insanların bunu orijinal sürücüde çok erken kullanması kolaydır

Okunabilir bir imaj elde ederseniz, Disk Drill makul bir sonraki adımdır. Dosyalar gerçekten yerine konamaz durumdaysa, en ucuz hamle çoğu zaman şimdi durmaktır.