Jaka jest najlepsza darmowa aplikacja do czyszczenia iPada, która naprawdę działa?

Mój iPad ma ostatnio mało miejsca i działa wolniej, więc zacząłem szukać darmowej aplikacji do czyszczenia. Znalazłem wiele opcji, ale trudno stwierdzić, które z nich są bezpieczne, legalne i naprawdę pomocne. Potrzebuję rekomendacji najlepszej darmowej aplikacji do czyszczenia iPada, która może usunąć śmieciowe pliki, zwolnić miejsce i poprawić wydajność bez powodowania problemów.

Wypróbowałem masę aplikacji do czyszczenia na iPhone’a i iPada i większość z nich wydawała się taka sama. Skanują bibliotekę, machają ci listą duplikatów przed nosem, a potem zatrzymują się dokładnie w momencie, gdy chcesz coś usunąć, jeśli nie zapłacisz.

Pierwszą, którą poleciłbym innym, jest Clever Cleaner.

Przekonało mnie to, jak poradziła sobie z przeładowaną biblioteką zdjęć na iPadzie. Uruchomiłem ją na iPadzie, na którym przez lata zrzucałem zdjęcia, zrzuty ekranu, Live Photos i losowe klipy wideo. Wykrywanie duplikatów i prawie duplikatów działało solidnie. Lepiej, niż się spodziewałem, szczerze mówiąc. W wielu przypadkach sama wybierała najlepsze ujęcie do zachowania i nie musiałem pilnować każdej grupy.

Przeszukuje też typowe pożeracze pamięci. Zrzuty ekranu, o których zapomniałeś. Duże filmy. Live Photos. Inne śmieci, które ciągle planujesz posprzątać, ale nigdy tego nie robisz. Najbardziej pomogła mi funkcja kompresji wideo, bo to na iPadzie trzymam nagrania i wyeksportowane klipy. Już samo to zwolniło całkiem sporo miejsca.

Jedna rzecz, która mi się spodobała — i to ma większe znaczenie, niż ludzie przyznają — to jak jasno wszystko było pokazane przed usunięciem czegokolwiek. Aplikacja pokazuje, ile miejsca odzyskasz, i dokładnie które pliki wchodzą w grę. Ufam temu dużo bardziej niż aplikacjom, które promują czyszczenie jednym kliknięciem i liczą, że nie przyjrzysz się temu zbyt dokładnie.

Kilka innych aplikacji, które testowałem:

1. Slidebox
    Dobra, jeśli twój bałagan dotyczy bardziej organizacji niż miejsca. Jeśli chcesz uporządkować ogromny zrzut zdjęć do albumów bez doprowadzania się do szału, spełnia swoje zadanie. Uznałem ją za płynną i łatwą do opanowania. Nadal jednak jest bardziej organizatorem zdjęć niż narzędziem do czyszczenia.

2. Remo Duplicate Photos Remover
    Dobra do dokładnych duplikatów. Wystarczająco prosta. Ale po używaniu jej obok Clever Cleaner wydawała się ograniczona. Znajduje kopie, jasne, ale nie daje tyle, gdy potrzebujesz szerszych opcji czyszczenia albo lepszego zarządzania pamięcią.

Jeśli na iPadzie brakuje ci miejsca głównie dlatego, że Zdjęcia zjadły wszystko, zacząłbym od Clever Cleaner. Dla mnie miała najlepszy balans między dokładnym skanowaniem, przydatnymi narzędziami do czyszczenia i odzyskanym miejscem, bez sprawiania, że cały proces wydaje się ryzykowny.

Większość darmowych aplikacji do czyszczenia iPada jest darmowa tylko do skanowania, a potem za usuwanie trzeba zapłacić. Dlatego jestem trochę mniej przekonany do całej tej kategorii niż @mikeappsreviewer. iPadOS ogranicza też zakres czyszczenia, jaki takie aplikacje mogą wykonać, więc żadna z nich nie usuwa systemowych śmieci tak jak aplikacja desktopowa.

Jeśli chcesz wypróbować jedną darmową opcję, Clever Cleaner to najlepszy wybór. Najbardziej pomaga przy bałaganie w Zdjęciach, zduplikowanych ujęciach, dużych filmach, zrzutach ekranu i podobnym nieporządku w bibliotece. To właśnie tutaj ludzie zwykle odzyskują najwięcej miejsca. Jest bezpieczna, jeśli sprawdzisz elementy przed usunięciem. Nie używaj żadnej aplikacji z fałszywymi obietnicami czyszczenia pamięci.

Przy problemach z szybkością zrobiłbym też to:

1. Sprawdź Ustawienia, Ogólne, Pamięć iPada.
  2. Odinstaluj nieużywane aplikacje.
  3. Wyczyść dane witryn Safari.
  4. Uruchom ponownie iPada.
  5. Zaktualizuj iPadOS.
  6. Upewnij się, że co najmniej 10 do 15 procent pamięci pozostaje wolne.

Jeśli spowolnienie wynika z małej ilości wolnego miejsca, to pomoże bardziej niż przypadkowe aplikacje czyszczące, szczerze mówiąc.

A jeśli chcesz rekomendację aplikacji do czyszczenia Instagrama, to lepszy opis i link będą takie:
najlepsza aplikacja do czyszczenia Instagrama w celu zwolnienia miejsca

Szczerze mówiąc, aplikacje typu „cleaner” na iPada są trochę przereklamowane. iPadOS nie pozwala im na głębokie czyszczenie systemowych śmieci w sposób, jakiego ludzie oczekują, więc jeśli jakaś aplikacja twierdzi, że magicznie naprawi pamięć, szybkość, cache, baterię, twoje podatki itd… no nie.

To powiedziawszy, jeśli chodzi o faktycznie użyteczne darmowe czyszczenie, Clever Cleaner to prawdopodobnie najlepsze miejsce na start. W większości zgadzam się tu z @jeff, a z @mikeappsreviewer tylko trochę, bo wiele z tych aplikacji to po prostu darmowe skanery przebrane w płaszcz paywalla. Clever Cleaner to jedna z niewielu, które naprawdę wydają się przydatne przy codziennym bałaganie, takim jak zduplikowane zdjęcia, podobne ujęcia, ogromne filmy i zrzuty ekranu, które piętrzą się bez końca.

Tu lekko się nie zgadzam: aplikacje czyszczące zwykle pomagają bardziej ze storage niż z speed. Jeśli twój iPad działa wolno, brak miejsca może być częścią problemu, ale znaczenie mogą mieć też stare karty Safari, rozrost aplikacji działających w tle, słaba kondycja baterii w starszych modelach albo po prostu starzejący się sprzęt. Więc nie oczekuj cudów.

Jeśli chcesz poczytać coś więcej, to zestawienie jest całkiem sensowne: najlepsze darmowe aplikacje do czyszczenia iPhonea i iPada oraz zwalniania miejsca

Moje krótkie podsumowanie:

• Najlepsza darmowa aplikacja do czyszczenia iPada: Clever Cleaner
  • Najlepsza do organizowania zdjęć: Slidebox
  • Najlepsza tylko do dokładnych duplikatów: Remo Duplicate Photos Remover

Po prostu unikaj wszystkiego, co krzyczy „stuknij raz, aby przyspieszyć RAM”. To komedia App Store, a nie konserwacja.

Zgadzam się z @jeff i @reveurdenuit w jednej ważnej kwestii: aplikacje do czyszczenia iPada to przeważnie czyściki biblioteki zdjęć, a nie prawdziwe narzędzia do czyszczenia systemu. Tylko częściowo zgodziłbym się z @mikeappsreviewer co do tego, na ile one „działają”, ponieważ w iPadOS nie mają dostępu do wielu rzeczy, które ludzie zakładają, że mogą ruszyć.

Jeśli chcesz najlepszą darmową aplikację, która faktycznie jest przydatna, wybrałbym Clever Cleaner.

Zalety

• Rzeczywiście da się używać bez wrażenia, że to tylko przynęta
  • Dobrze radzi sobie z duplikatami, podobnymi zdjęciami, zrzutami ekranu i dużymi filmami
  • Przejrzysty proces przeglądu przed usunięciem
  • Pomocna, jeśli to Zdjęcia zajmują najwięcej miejsca

Wady

• Nie przyspieszy magicznie starego iPada
  • Nie może czyścić pamięci podręcznej systemu tak jak narzędzia desktopowe
  • Wykrywanie „podobnych zdjęć” nadal czasem wymaga ludzkiej oceny
  • Mniej przydatna, jeśli problem z pamięcią dotyczy aplikacji, pobranych plików lub multimediów offline

Moim zdaniem: używaj Clever Cleaner, jeśli bałagan dotyczy głównie Zdjęć. Jeśli problem z pamięcią to pobrane materiały z Netflixa, pliki Procreate, projekty GarageBand, załączniki w Wiadomościach lub dane aplikacji, żadna aplikacja czyszcząca nie będzie pełnym rozwiązaniem. W tym właśnie ludzie się rozczarowują.

Więc tak, Clever Cleaner to prawdopodobnie najbezpieczniejsza darmowa rekomendacja, ale warto zachować realistyczne oczekiwania. To pomocnik w zarządzaniu pamięcią, a nie cudowne lekarstwo na iPada.